/’72 sata bez kompromisa’: Poslane smo u šumu gdje nas je dočekala kiša i blato, no tada sam se ‘zakačila’!

’72 sata bez kompromisa’: Poslane smo u šumu gdje nas je dočekala kiša i blato, no tada sam se ‘zakačila’!

“Želja nam je da zelene majice u listopadu obojaju svaki kutak Hrvatske dobrim djelima”, rekla nam je Anamaria Malešević, voditeljica projekta ’72 sata bez kompromisa’ za Zagreb. Ova 23-godišnja magistra sociologije već petu godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom volonterskom maratonu koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. I ove godine u Hrvatskoj će sudjelovati više od 4000 mladih, a projekt organiziraju SKAC Palma, SKAC Split i SKAC Dubrovnik.

Povodom početka projekta koji se od 17. do 20. listopada održava u 11 gradova pod sloganom “Zakači se za volontiranje!”, Anamariu smo upitali što ju je privuklo projektu, jesu li zadovoljni odazivom mladih, koje su prednosti volontiranja, kakva je bila atmosfera na Zrinjevcu prilikom predstavljanja projekta i kome će sve pomagati Zagrepčani, ali i mladi diljem Hrvatske.

Kada i zašto ste se odlučili priključiti projektu ‘72 sata bez kompromisa’?

Moja priča sa ‘72 sata bez kompromisa’ započinje 2015. godine kada se projekt prvi puta održavao u Zagrebu. Tada sam se odlučila prijaviti sa svojim kolegicama s faksa i imale smo veliku želju da volontiramo s djecom. Ako me sjećanje služi, čak smo to navele u napomenu. Odmah te prve godine su nam pokazali što to znači beskompromisnost. Poslane smo u šumu i bilo je potrebno krčiti puteve.

Kiša, blato, hrpa alata s kojim smo se susrele po prvi put. To prvo iskustvo, iako totalno drugačije od onoga što sam priželjkivala, potaknulo me i ‘zakačilo’ za volontiranje iduće tri godine. Tako da se jedno moje beskompromisno popodne pretvorilo u višemjesečni izazov ove godine.

Gdje ste sve volontirali dosad? Koje su prednosti volontiranja za mlade?

Sudjelovala sam kao volonter na projektu i imala priliku volontirati u Bolnici Bistra, Domu u Brezovici i Centru za odgoj i obrazovanje u Dubravi. Kroz projekt mogu reći da sam si osvijestila talente koje imam i kroz godinu ih nastavila darivati drugima, volontirajući s djecom i pripremajući radionice i edukacije.

Istraživanja su pokazala da osobe koje volontiraju barem dva sata tjedno su boljeg zdravlja i manje su sklona depresiji, a volontiranje nam pomaže da se subjektivno bolje osjećamo. Možemo reći da također poboljšava fizičko i psihičko zdravlje. Mladi upoznaju druge mlade, dolaze u doticaj s različitim društvenim skupinama i ustanovama te šire svoju socijalnu mrežu. Razvijaju svoje vještine ili stječu potpuno nove. Svjedočimo tome da se kroz ovaj projekt mladi upoznaju i stvaraju nova prijateljstva.

Kakav je ovogodišnji odaziv mladih na akciju? Koliko volontera imate u Zagrebu i kome će uglavnom pomagati?

Iznimno smo zadovoljni. Sva predviđena volonterska mjesta u Zagrebu su se popunila i prije službenog zatvaranja projekta. Raduje nas što mladi prepoznaju važnost i vrijednost ovog projekta i svake godine sve više ih se odlučuje svoje vrijeme darovati za druge.

U Zagrebu će ove godine biti više od 950 mladih koji će beskompromisno darovati svoje vrijeme za druge kroz 72 sata. Htjela bi napomenuti da iako je ovaj projekt kratkog i intenzivnog trajanja i u 72 sata okupi veliki broj mladih ljudi, na njegovoj pripremi gotovo čitavu godinu rade volonteri organizatori. Kako bi se sve zazelenilo u listopadu, oni strpljivo i hrabro “pripremaju zemlju”.

Kakva je bila atmosfera na nedavnom predstavljanju akcije na Zrinjevcu u Zagrebu? Kako su reagirala djeca i stariji?

Svake godine dva tjedna neposredno pred projekt organizira se najavni događaj koji ima za cilj upoznati širu lokalnu zajednicu s projektom i potaknuti mlade da se uključe. Ove godine smo odlučili Zrinjevac pretvoriti u Volonterski park. Kroz igru, radionice i razgovor, približili smo građanima volontiranje i potaknuli ih da oni djeluju u svojoj sredini.

Najmlađi su se mogli okušati u sadnji cvijeća, a za sve ostalo bile su različite društvene igre, volontersko kolo sa zadatcima i topli napitci. Stariji građani oduševljeno su prilazili volonterima i informirali se o samom projektu i aktivnostima.

Ove godine uključeno je čak 11 gradova. Koji su novi gradovi i kako je rastao interes za akciju ovih šest godina?

Projekt se održava u Dubrovniku, Karlovcu, Metkoviću, Osijeku, Sinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Suhopolju, Zadru i Zagrebu. Ove godine u projekt se uključio Karlovac, gdje će se po prvi puta održati projekt ‘72 sata bez kompromisa’. Svake godine uključuju se novi gradovi, a svakako želja svih nas koji smo u ovom projektu da na ovom sudjeluje što više mladih i da zelene majice u listopadu obojaju svaki kutak Hrvatske dobrim djelima.

Kojim sve udrugama će mladi diljem Hrvatske pomagati i na koje sve načine?

U projektu postoje tri tipa akcije: socijalne, radne i ekološke. Trudimo se kroz pomoći potrebitim obiteljima i ustanovama te odgovoriti na njihove potrebe, ali i njihovim korisnicima pružiti nešto novo i drugačije od svakodnevice. Široki spektar udruga, ustanova i institucija sudjeluje u ovom projektu.

Kroz socijalne akcije ostvaruje se kontakt s marginaliziranim i osjetljivim društvenim skupinama, djecom, osobama starije životne dobi. Organiziraju se različiti zabavni, edukativni i kreativni sadržaji, kao i izleti. Na radnim i ekološkim akcijama želja nam je urediti vanjske i unutarnje prostore onih koji su u potrebi.

Je li sve spremno za četvrtak i što biste poručili mladima za kraj?

Nalazimo se u dugo iščekivanom i organizacijski intenzivnom tjednu, ali kao organizacijski tim jedva čekamo da sve krene i da mladi preplave Zagreb. U četvrtak je službeno otvaranje projekta misom u Bazilici Srca Isusova, gdje će mladi saznati akcije na kojima volontiraju i dobiti svoje majice. U petak i subotu su volonterske akcije, a projekt službeno završava svetom misom u nedjelju u 10 sati u zagrebačkoj Katedrali. Pozivamo sve da nam se pridruže na misi zatvaranja projekta i proslave s nama.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: ’72 sata bez kompromisa’