/‘SRETNA BAKA’ Umirovljena liječnica rad s pacijentima zamijenila čuvanjem unuka: ‘Za mene nema ljepšeg posla!’

‘SRETNA BAKA’ Umirovljena liječnica rad s pacijentima zamijenila čuvanjem unuka: ‘Za mene nema ljepšeg posla!’

“Unuci mi pružaju puno radosti i jedan optimističan pogled na svijet”, rekla nam je Željka (64) iz Zagreba. Ova nedavno umirovljena liječnica provela je gotovo 40 godina u općoj – obiteljskoj medicini. Iako joj je posao u ordinaciji bio ispunjavajući, priznaje da je odluci da se umirovi, između ostalog, presudio stres koji se povećao u vrijeme pandemije korona virusa. Stoga je dosadašnji rad s pacijentima zamijenila čuvanjem najmlađeg unuka. Odluka je to, ističe, koju ne bi mijenjala nizašto jer joj je promijenila život na bolje.

Ova omiljena liječnica koja je nekoliko godina zaredom proglašena za najdoktora otkrila nam je kako joj izgleda život nakon umirovljenja, čime si ispunjava dane, žali li za radom s pacijentima, kako gleda na pandemiju korona virusa te snalazi li se u novoj životnoj ulozi.

“Odlazak u mirovinu često je stresan pa tako i za mene. Uvijek postoji bojazan zbog smanjenih mjesečnih prihoda, kao i od toga kako će život izgledati u mirovini – kako si organizirati dane i dnevne obaveze te prilagoditi novim izazovima”, započela je Željka.

Novo poglavlje života

Dodala je kako joj sam proces odlaska u mirovinu bio posebno stresan – od same papirologije pa do rješavanja svih pitanja u vezi ordinacije. Niti pandemijske godine nisu joj bile lakše.

“Pred liječnicima su postavljeni novi izazovi i zaduženja. Nije mi bilo lako pratiti sve te zahtjeve i obaveze. Tu su bila cijepljenja protiv Covida-19 u drugim medicinskim ustanovama nakon radnog vremena, dnevni porast telefonskih poziva od strane pacijenata, emailova, poruka…Sve je to bilo uz redovne preglede u ordinaciji”, rekla nam je ova novo umirovljena liječnica.

Dodala je kako joj nije svejedno bilo niti izlagati se svakodnevno Covidu-19. Stoga joj je drago kako je ipak u ovoj godini započela svoje novo poglavlje života.

“Iako sam voljela rad s pacijentima, zasad mi to ne nedostaje. Posla uvijek imam. Osim što suprug i ja održavamo kućanstvo, rado se družimo s našim kćerima i njihovim obiteljima. Najviše me ispunjavaju unuci, a posebno čuvanje najmlađeg koji je tek navršio godinu dana. U počecima nisam znala kako ću se snaći u novoj ulozi, ali moram priznati da me druženje s njime obogatilo i ispunilo. On je divan dječak. Poslušan je i radoznao, jede sve što mu baka spremi, a posebno nas vesele zajedničke šetnje, čitanje slikovnica i odlazak u park”, rekla je Željka i dodala da za nju nema ljepšeg posla od ovog trenutno.

Također, istaknula je da sada ima puno više vremena za aktivnosti u župi te hobije kao što su čitanje i šetnje u prirodi.

Na kraju je savjetovala sve bake i djedove koji se pribojavaju odlaska u mirovinu.

“Naravno da ima izazova, no ne bojte se odlaska u mirovnu. Ako vas imalo služi zdravlje, slobodno se prihvatite novih uloga u vašim životima jer odlazak u mirovinu tada neće biti toliko stresan, a čeka vas puno lijepih obiteljskih trenutaka i hobija koji će vam ispuniti život na sasvim nov način”, poručila je za kraj ova umirovljena liječnica koja za sebe kaže da je sretna i zadovoljna baka.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija