Stiglo nam je ljeto! Pred nama su dani velikih ljetnih vrućina. Svatko od nas traži način kako se rashladiti, a u tome nam može pomoći hrana. Nutricionistica dr. sc. Mihela Dujmović za Generaciju otkriva kako organizam reagira na vrućine, kakvu hranu je bolje jesti, koliko vode konzumirati, što ponuditi za osvježenje i koju hranu izbjegavati.
„I za vrijeme ljetnih vrućina osnovno je pravilo pridržavati se redovitog unosa hrane, birati raznolike sezonske i svježe namirnice, hranom unijeti sve potrebne hranjive tvari i osigurati dovoljno energije za dnevne aktivnosti. Tijekom ljetnih dana preporuka je izbjegavati masna i teže probavljiva jela, a jelovnik treba obogatiti laganijim obrocima birajući lakše probavljive namirnice, kao i one bogate vodom koje će nas dodatno rashladiti”, istaknula je Dujmović.
Otkrila je i nekoliko jednostavnih recepata za ukusan obrok.
„Idealan ručak ili večera mogu biti salate od raznog sezonskog povrća u kombinaciji s tvrdo kuhanim jajem, tunom ili drugom ribom, kuhanim ili pečenim mesom uz dodatak malo integralne tjestenine, riže ili drugih žitarica kao što su proso, heljda, ječam, kvinoja, bulgur, kuskus i amarant“.
Svježi sir kao zamjena za sladoled
Osvježenje za vrijeme ljetnih sparina, naglasila je Dujmović, možemo pronaći u hladnim povrtnim juhama poput juha od cikle, tikvica ili krastavaca kojima ćemo ujedno unijeti i dodatnu tekućinu. Za međuobrok je pak preporučila unos jogurta, kefira, acidofila, kiselog mlijeka ili sirutke u koje se može dodati jedna mala žličica sjemenki lana, sezama ili buće, svježe voće poput smokve ili marelice ili povrće kao što je krastavac.
„Svježi kravlji sir u kombinaciji s raznim povrćem, voćem ili začinima odličan je izbor za vrijeme toplijih dana. U slatkoj varijanti svakako vam može biti i zamjena za sladoled ako ga kratko smrznete. Voće za vrijeme ljeta gotovo svima odgovara, a osim što ga možemo servirati svježeg, lako će se uklopiti u razne osvježavajuće slastice ako ga kombinirate sa svježim kravljim sirom, cimetom i medom, dodate u jogurt ili smislite svoj idealan ljetni smoothie.”
‘Voćem rashlađujemo tijelo’
Dujmović je dodala kako su voće i povrće bogati vodom te ćemo njihovim unosom osigurati i dio potrebne tekućine i ohladiti tijelo.
„Dobro rashlađena lubenica ili dinja, krastavac, rajčica ili tikvica omogućuju nam prirodni način rashlađivanja tijela. Za vrućeg dana
preporuka je unijeti barem 1.5l tekućine. U odabiru je na prvom mjestu voda, ali pri pojačanom znojenju važno je nadoknaditi i izgubljene elektrolite te vodu slobodno obogatite dodatkom soka cijeđenog limuna, smrznutim malinama ili drugim voćem prema izboru, kolutićima svježeg krastavca ili listićima mente.“
Napomenula je i to kako ljeti možemo piti čajeve koji će nas, bilo topli ili hladni, dodatno rashladiti, a uz dodatak limunovog soka i osvježiti. Određena pića pak treba izbjegavati.
„Alkoholna i gazirana pića je ljeti preporuka izbjegavati jer potiču izlučivanje tekućine iz tijela i time povećavaju rizik od dehidracije“, upozorila je Dujmović.
Za kraj je dodala i to kako je zbog vrućina tijekom ljeta povećana opasnost od trovanja hranom.
„Pritom je vrlo važno voditi računa da se meso i jaja dobro termički obrade prije konzumacije, ribu i morske plodove skladištiti na odgovarajući način, a ostatke jela ne čuvajte u hladnjaku duže od dan ili dva. Voće i povrće dobro operite pod mlazom vode prije jela“, poručila je nutricionistica Mihela Dujmović.
Maja Šubarić Mahmuljin
Foto: Pixabay/privatna arhiva