/Oni razvijaju rješenja iz područja robotike, energetike i medicine, a znaju i olakšati učenje i pripremu obroka!

Oni razvijaju rješenja iz područja robotike, energetike i medicine, a znaju i olakšati učenje i pripremu obroka!

Vodeći hrvatski startup hub ZICER u srijedu je predstavio timove osmog ciklusa akceleracijskog programa Startup Factory i prve generacije Global Growth programa. Za razvoj najboljih startupova koji sudjeluju u ovim programima Grad Zagreb je osigurao 150.000 eura.

Prijave za ulazak u programe trajale su od 1. kolovoza do 1. listopada 2023. godine nakon čega je uslijedio selekcijski proces koji uključuje evaluaciju prijavnog obrasca od strane Povjerenstva za evaluaciju prijava i intervjue s Povjerenstvom za intervju. U Startup Factory odabrano je 14 timova, a u Global Growth 6 startupova.

Nagrade i vrijedna znanja

Startup Factory tehnološki orijentiranim timovima i mladim startupovima omogućit će ubrzan razvoj te pomoći u validaciji, izlasku na tržište te pristupanju prvim kupcima i ulagačima. Program je intenzivan i natjecateljskog je karaktera. Svi izabrani sudionici dobit će vrijedna znanja kroz intenzivan raspored bootcampova sastavljenih od radionica, predavanja i mentoriranja. Program završava 19. prosinca 2023. demo dayom na startup konferenciji Zagreb Connect. Tada će stručni žiri od svih sudionika odabrati tri najbolja tima ili startupa koji će osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 30.000 eura (1. mjesto 15.000 eura, 2. mjesto 10.000 eura i 3. mjesto 5.000 eura).

Također, pobjednici će dobiti i in-kind potporu u iznosu od 3.600 eura (po timu/startupu) tj. ukupno 10.800 eura za korištenje usluga ZICER-a (ured s uključenim troškovima režija, edukacije, pozivnice na meetupove i ostale događaje, mentorstvo itd.) u trajanju od godine dana. Nakon završetka Startup Factory programa, sudionici će imati uvježban pitch, napisan pitch deck, razvijen poslovni plan i unaprijeđen prototip/MVP.

Vanjsko tržište

Global Growth je novi program akceleracije za startupove do pet godina starosti koji imaju namjeru izlaska na definirano međunarodno tržište. Ukupni iznos novčanog fonda za ovaj program je 120.000 eura što će se ravnomjerno dodijeliti izabranim startupovima. Uz financijsku podršku startupovi će dobiti masterclass edukacije, mentorsku i promocijsku podršku.

U ZICER-u je predstavljeno 20 odabranih timova i startupova koji sada kreću s intenzivnim razvojem svojih tehnoloških ideja i proizvoda.

„Nova generacija inovativnih tehnoloških startupova danas je u ZICER-u predstavila zanimljiva rješenja koja uz primjenu dostignuća iz područja robotike i umjetne inteligencije imaju potencijal riješiti izazove kibernetičke sigurnosti, zdravlja, energetike, obrazovanja i širokog spektra ostalih područja. Uz predani rad, ustrajnost i znanja koja će steći u ZICER-u, predstavljeni projekti imaju potencijal postati  tehnološki napredni proizvodi koji će unaprijediti kvalitetu života ljudi, a ujedno i ostvariti gospodarsku održivost. Iz proračuna Grada Zagreba za njihov smo razvoj osigurali 150.000 eura bespovratnih sredstava koje će ovi perspektivni Startup Factory timovi usmjeriti u konverziju svojih ideja u održive projekte, a Global Growth startupovi za svoj izlazak i pozicioniranje na globalnom tržištu“, istaknula je dr. sc. Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba čestitajući odabranim sudionicima ZICER-ovih akceleracijskih programa i poželjevši im sreću u budućem radu.

„Naše akceleracijske aktivnosti usmjerene razvoju startupova u najranijoj fazi ove godine obogaćujemo sasvim novim Global Growth programom. Pred nama je osam tjedana intenzivnih aktivnosti. Startup Factory ćemo provoditi kroz pet tematskih bootcampova, a Global Growth kroz masterclass programe. Pripremili smo dinamičan raspored radionica i predavanja koje će voditi etablirani međunarodni stručnjaci, a koji nam ove godine dolaze iz različitih dijelova svijeta – od Amerike, preko središnje Europe pa sve do Izraela. Svake godine naša je mentorska mreža sve jača na što smo posebno ponosni. Uz kontinuirano usmjeravanje naših stručnjaka iz ZICER-a odabranim će startupovima put do uspjeha sigurno biti lakši. Svih 20 timova pripremamo za novo javno predstavljanje 19. prosinca na desetoj konferenciji Zagreb Connect čije jubilarno izdanje fokus stavlja na temu izazova međunarodnog uspjeha“, naglašava Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator programa Startup Factory i Global Growth. 

Timovi osme generacije Startup Factory programa

Auclio:

Digitalna transformacija je ključ za uspjeh na tržištu, ali mnoge organizacije nemaju dovoljno inženjerskih resursa za takve pothvate, a razvoj specijaliziranih poslovnih aplikacija često je preskup u radu s vanjskim agencijama. Auclio je jednostavna platforma koja omogućuje izradu aplikacija za bilo koji poslovni problem bez potrebnog tehničkog znanja, namijenjena krajnjim korisnicima. Umjesto plaćanja vanjskih agencija i čekanja na aplikaciju mjesecima, Auclio omogućava korisnicima da sami kreiraju aplikacije brzo i jednostavno, te time izbjegnu ulaganje velikih financijskih i inženjerskih resursa.

Crobot Buddies:

Crobot Buddies je projekt Crobotic Solutionsa u sklopu kojeg se razvija modularni, programabilni robot koji pospješuje učenje napredne robotike. Crobotic Solutions dizajnira, razvija i proizvodi pristupačne, raznovrsne robote koje će prodavati diljem svijeta, sveučilištima, poduzećima i individualcima. Povrh vlastitih robota, Crobotic Solutions osmišljava materijale za samostalno učenje te korištenje i razvoj robotskih aplikacija temeljenih na umjetnoj inteligenciji. Vizija Crobotic Solutionsa je učiniti naprednu robotiku zabavnom i pristupačnom svakome.

CyberArrange:

CyberArrange redefinira pripremu vježbi u kibernetičkoj sigurnosti. Uz CyberArrange, domenski stručnjaci moći će opisati osnovne parametre vježbe kakvu žele pripremiti te će im na temelju njih automatski biti izgrađena potpuna konfiguracija vježbenog okruženja i pripadajući relevantni scenarij vježbe. Jednom kada CyberArrange bude u potpunosti dovršen, poslužit će kao temelj za razvoj brojnih inovativnih usluga u kibernetičkoj sigurnosti.

Cyclops:

Cyclops je open source alat koji pojednostavljuje postupak implementiranja softvera u Kubernetes okruženje. Prevođenjem složenih konfiguracijskih datoteka u intuitivno korisničko sučelje, Cyclops pomaže programerima da rade brže i učinkovitije, a u isto vrijeme smanjuje mogućnost pogrešaka. S naglaskom na Kubernetes zajednicu, Cyclops je vrijedan resurs za one koji se suočavaju s izazovima razvijanja distribuiranih sustava.

Green Energy Pal:

Green Energy Pal je inovativna tvrtka u području energetske učinkovitosti, energetske digitalizacije i korištenja umjetne inteligencije u energetskom sektoru. Green Energy Pal želi osvijestiti ljude i upoznati ih s njihovom potrošnjom energije što ih dovodi do energetski učinkovitijeg i održivijeg ponašanja kao i do nižih troškova energije. Njihov glavni proizvod, Enpulse, sveobuhvatan je IKT alat dizajniran za mala i srednja poduzeća, javne ustanove i kućanstva za praćenje potrošnje električne energije koji im omogućuje donošenje mjera energetske učinkovitosti putem personaliziranih obavijesti, savjeta i edukativnog materijala.

Marenda:

Marenda je mobilna aplikacija koja transformira iskustvo kuhanja i objedovanja kod kuće integrirajući personalizirano planiranje obroka, pojednostavljenu kupovinu namirnica i vrhunske savjete za kuhanje u jedinstvenu intuitivnu platformu. S personaliziranim preporukama za obroke i besprijekornom integracijom s lokalnim trgovinama, Marenda štedi korisnicima do 80% vremena potrebnog za pripremu obroka kod kuće. Namijenjena zauzetim profesionalcima i roditeljima, Marenda je osobni asistent koji planira korisnikove obroke, pomaže mu u kupovini namirnica i daje savjete kako postati bolji kuhar, dok štedi vrijeme i novac.

Novela Medica:

Projekt Novela Medica posvećen je razvoju medicinskog uređaja za automatsko mjerenje frekvencije disanja. Stavljajući naglasak na jednostavnost upotrebe uređaj je prilagođen kako medicinskom osoblju tako i široj populaciji. Voditelji projekta, inženjer Dominik Vitez i student šeste godine medicine Jakov Lonić, nastoje postići visoku funkcionalnost, praktičnost i kvalitetu kako bi unaprijedili medicinsku praksu i brigu o zdravlju ljudi.

PetChat:

PetChat je platforma koja omogućuje vlasnicima kućnih ljubimaca da putem online video poziva komuniciraju s licenciranim veterinarima. Televet usluga je inicijalna usluga s kojom izlazimo na tržište, ali generalna ideja je ponuditi sveobuhvatne usluge za kućne ljubimce na jednom mjestu. Možete to zamisliti kao Glovo gdje svaki balončić predstavlja različitu uslugu.

Recall:

Recall je aplikacija koja pomaže učenicima osnovnih i srednjih škola, pa čak i studentima da lakše i učinkovitije savladaju svoje gradivo. U svojoj srži, Recall koristi umjetnu inteligenciju za generiranje kartica za učenje, te razmaknuto ponavljanje za poboljšanje dugoročnog pamćenja. Cijelo iskustvo je gamificirano kako bi bilo konkurentno i zabavno.

RECLO:

Ideja projekta RECLO počiva na istraživanju koje kaže kako u prosjeku 1/5 površine svake bale tkanine biva neiskorištena i bačena. Ovaj tim razvija softver za optimizaciju efektivnosti tekstilne proizvodnje. Softver rješava poduzeća problema blefiranja sirovinama, zbližava brendove s publikom te ih oslobađa plaćanja penala najavljenih nadolazećih EU regulativa.

Sibux Tech:

Tvrtka Sibux Tech bavi se razvojem preciznih mjernih uređaja namijenjenih za primjenu u motorsportu i autoindustriji. Tehnološke inovacije, te inovacije u procesu provođenja mjerenja rezultirale su značajno većom razinom automatizacije, što je dovelo do povećanja preciznosti i ubrzanja samog procesa. Sibux Tech će momčadima iz cijele Europe omogućiti da početak sljedeće natjecateljske sezone dočekaju spremnije, s novom i kvalitetnijom mjernom opremom.

SUMMIT LOG:

SUMMIT LOG je  mobilna aplikacija za planinare koja omogućuje vođenje dnevnika i bilježi osvojene vrhove definirane planinarskim obilaznicama. Planinarska društva brzo i jednostavno mogu kreirati uvjete osvajanja planinarske značke za prelazak planinarske obilaznice. Uvijek dostupna na mobilnom uređaju, korisnicima omogućava registraciju vrhova na koje su se popeli, datuma, koordinata i unosa fotografija.

Thorondrone:

Thorondrone se bavi razvojem specijaliziranih bespilotnih zračnih sustava za nadzor i monitoring po mjeri klijenta i softverskih rješenja na bazi umjetne inteligencije za obradu prikupljenih podataka iz leta u stvarnom vremenu. Tim je razvio inovativnu proceduru projektiranja bespilotnih letjelica kojom se omogućuje izuzetno brz i precizan razvoj, uz značajno smanjenje troškova i vremena. Na taj način kreira se potpuni sustav koji savršeno odgovara specifičnim uvjetima, ostvarujući maksimalnu učinkovitost i isplativost korisniku, bilo da se radi o kriznim djelovanjima, nadzoru prometa ili inspekciji infrastrukture.

VendueTech:

VendueTech gradi AI platformu za (ko)investiranje u podcijenjene nekretnine koje su objavljene na raznim aukcijama. Platforma pomaže malim i institucionalnim investitorima pronaći, analizirati te voditi kroz kompleksni, neefikasni i netransparentni proces na tržištu vrijednom više od $200 milijardi koje broji preko 600,000 aukcija godišnje u SAD-u i Europi. Ovo rješenje je poput Bloomberga za nekretnine na aukcijama.

Upoznajte startupove Global Growth programa

BITE ME:

BITE ME je food startup s 10 proizvoda koji pružaju energiju, izvor biljnih proteina i potporu zdravoj probavi. Njihova posebnost leži u jedinstvenoj kombinaciji izvrsnog okusa, funkcionalnosti te iznimne kvalitete, uz potpuno veganske, bezglutenske i organske (prirodne) sastojke bez aditiva i rafiniranih šećera. Njihov najnoviji proizvod Protein Cookie osvojio je titulu “The best snack in the world” na IFE sajmu u Londonu. Zato s ponosom ističu kako stvaraju najbolje snacking proizvode na svijetu!

Bitreport:

Aplikacija Bitreport tvrtke Bitlight pomaže tvrtkama s više lokacija u održavanju standarda bržem rješavaju svakodnevnih zadataka i ubrzavanju rada na terenu. Nakon uspješne primjene u brojnim hrvatskim tvrtkama cilj je otvoriti međunarodno tržište.

Flaster:

Flaster je platforma za mjerljivo pokretno oglašavanje pomoću kojeg brendovi imaju benefit od velike izloženosti u željenim gradovima, a vozači od dodatne pasivne zarade. S prisustvom u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prvi je regionalni medij koji pojednostavljuje zakup pokretnog oglašavanja na internacionalnoj razini. Jedinstveno razvijenom tehnologijom za mjerenje pokretnih reklama, stvaraju konkurentsku prednost u širenju poslovanja.

Protosfera:

Zadatak projekta Mod-ing tvrtke Protosfera je osigurati dostupnost rijetkih dijelova za njemačke oldtimere ljubiteljima automobila iz cijelog svijeta. Korištenjem digitalizacije, tim tvrtke Mod-ing gradi digitalni arhiv nedostupnih dijelova koji se po narudžbi izrađuju u hrvatskim firmama. Putem međunarodnih distributera, ovi dijelovi su isporučeni u više od 70 zemalja, pri tome pomažući stotinama kupaca da završe obnovu svojih klasičnih automobila.

RoMb Technologies:

Tvrtka RoMb Technologies razvija inovativnu tehnologiju autonomnih vozila koja pomiče granice primjenjivosti autonomne navigacije. Njihova misija je olakšati automatizaciju logističkih procesa te omogućiti kvalitetnije, učinkovitije i ekonomičnije rješenje za proizvodne i logističke tvrtke. Njihova inovativna rješenja ciljaju na rastuću globalnu potrebu za automatizacijom u logistici, nudeći napredan, prilagodljiv i učinkovit pristup suočavanju s izazovima moderne industrije, te tijekom ovog projekta započinju izlazak na tržište DACH regije.

Sportreact:

Startup Sportreact se bavi razvojem sustava koji omogućuje sportašima da se kreću i reagiraju brže. Sustav je spoj mobilne aplikacije i hardverskih komponenti, odnosno senzora koji detektiraju reakcije sportaša. Mobilna aplikacija sadrži unaprijed definirane trening rutine, mogućnost kreiranja novih od strane korisnika te analitiku i praćenje napretka sportaša i/ili tima.

mšm

Foto: ZICER