/‘BITI PRISUTAN’ Otac petero djece: ‘Najvažnije je djeci i ženi dati svoje vrijeme, oni mogu preživjeti bez zadnjeg modela mobitela, ali ne i bez tebe’

‘BITI PRISUTAN’ Otac petero djece: ‘Najvažnije je djeci i ženi dati svoje vrijeme, oni mogu preživjeti bez zadnjeg modela mobitela, ali ne i bez tebe’

Uloga oca u životu i odrastanju djece je ključna, a jedna od aktualnih tema danas jest kako aktivno uključiti očeve u obiteljski život. O tome kako sudjelovati u odgoju djece, kako s njima provoditi kvalitetno vrijeme te što im prenijeti upitali smo Brunu Petrušića (36), oca petero djece iz Kaštel Lukšića. Iz vlastite perspektive iznio nam je svoje stavove prema očinstvu, životnim lekcijama koje bi očevi trebali prenijeti djeci i načinima kako biti prisutan za suprugu i djecu svaki dan, neovisno poslu i radnom vremenu.

“Biti otac znači jako mnogo toga. Kao prvo, i prije toga, to znači biti suprug. Zatim znači biti odgovoran za svoju obitelj, a to onda za sobom povlači uglavnom financijsku odgovornost i sigurnost. Mnogi se očevi previše uvuku u tu ulogu i „zaglave“ na poslu kako bi svojoj ženi i djeci osigurali sve što im je potrebno. A tada ne vide da su im oni najpotrebniji. Dijete ili supruga ti može preživjeti bez zadnjeg modela mobitela, ali ne može, doslovno, preživjeti bez tebe. I tu se mnogi očevi pogube pa i izgube i status oca i status muža”, započeo je Bruno.

Dodao je da je dovoljno samo pogledati statistiku razvoda u Hrvatskoj i sve će nam biti jasno, jer ‘nijedan razvedeni muškarac više nije ni muž ni otac, koliko god to grubo zvučalo’.

Nadovezao se kako je posao važan, no nije najvažnija stvar na svijetu. Najvažnije su osobe koje su nam, kao očevima i muževima, povjerene.

“A to su naša djeca i naša supruga. Oni očevi kojima je ovo jasno, nemaju problema s odgojem svoje djece ili s očuvanjem svojega braka, a time i svoje obitelji. Dakle, prva stvar je sebi posvjestiti ovu činjenicu: ‘Ne dopusti da ti sredstvo postane cilj’. Posao je samo sredstvo osiguravanja pristojnog života tvoje obitelj). Cilj je uvijek obitelj. Kada prihvatiš ovu činjenicu sve će biti lakše, i odluke koje su pred tobom kao ocem, bit će jednostavne i bezbolne”, istaknuo je Bruno.

Dodao je kako je onima koji još nisu prihvatili ovu činjenicu, ili ju još nisu svjesni, preporučio da pogledaju nekoliko filmova koji govore o odrastanju poput filma ‘Odrastanje’, ili ‘Boyhood’ jer tako mogu vidjeti čitav jedan život u svega nekoliko sati. Naime, svi nesretni životi su nesretni na isti način (svi radimo iste greške koje možemo vidjeti i prepoznati se u filmovima, ako imamo spremno srce i otvoreno oko za to), dok su svi sretni životi, sretni na posebne načine.

Razgovarati sa suprugom i djecom

Onima, pak, koji su svjesni ali nemoćni, ili nemaju ideju kako se uključiti u odgoj svoje djece ili život svoje obitelji, Bruno bi predložio da prvo krenu razgovarati sa svojim suprugama.

“Iako je stereotip, to ne znači da nije statistička istina, žene vole i žele razgovarati o svemu sa svojim muževima. A nama se, iako je i to stereotip i statistička istina, to baš i ne da. Ipak, koji se odluči za ovu avanturu, postat će mu sve uskoro jasno, a ujedno će biti i motiviran da se snažnije uključi u život svoje obitelji i odgoj djece. A nakon razgovora sa ženom na redu je igra s djecom – ovisno o tome koliko ti djeca imaju godina”, rekao je ovaj otac.

Poručio je očevima čija su djeca već velika (pubertet ili starija) da je kasno za igru s njima, no postoje načini uključivanja očeva, a jedan od njih jest izgradnja odnosa povjerenja.

“Daj svojem adolescentu povjerenje i kada napravi neku grešku. To je prilika za iskren razgovor o tvojim greškama iz tog razdoblja tvojeg života. Nemoj govoriti o njegovim ili njenim greškama – one su tu, napravljene i ne mogu se izbrisati, nego s djetetom pričaj o svojim greškama i onome što su te one naučile. Reci, u jednom takvom iskrenom razgovoru, svojem adolescentu da ga ili ju voliš. Njima će to biti neugodno u tom trenutku, ali će ih to odrediti u daljnjem tijeku života. Znat će da se uvijek mogu osloniti na tebe. I evo odnosa povjerenja koji će trajati do kraja tvojeg života. Ako si izostavio djetinjstvo svojeg djeteta, i u pubertetu možeš postati otac i tata do kraja svojeg života”, istaknuo je Bruno.

‘I sam moraš postati dijete’

Za one očeve koji imaju sreće pa su im djeca još uvijek mala poručio je da se igraju s njima. Ništa drugo nije potrebno.

“Ne trebaju im ni skupi ni jeftini darovi. Tvojoj djeci treba samo tvoje vrijeme. Provodi ga s njima na bilo koji način. Izdvoji svaki dan po sat vremena za svoju djecu, a vikendom i više. To vrijeme može biti ispunjeno bilo čime, no bitno da je ispunjeno tvojom prisutnošću u njihovim malim životima. Da si tu, da se oni mogu osloniti na tebe kada god im treba. A ovo znači da ćeš morati raditi dosta na sebi. Igrati dječje igre u odraslim godinama zna biti (i jest!) naporno i dosadno. Zato i sam moraš postati dijete, na neki način. Moraš prestati biti ozbiljan i sebe ozbiljno doživljavati. Tada će igra s djetetom ići sama od sebe – pusti dijete da te vodi u igri. Ti njega vodi – ispravnim odgojem – kroz život”, istaknuo je Bruno.

Za kraj je napomenuo da smatra važnim objasniti – ispravan odgoj.

“I ovdje me ne zanimaju metode, pa čak ni sadržaj, nego jedna metafizička stvar kada je u pitanju odgoj – stvar zbog koje loše odgajamo svoju djecu. A ovo te vraća na početak i razgovor sa suprugom. Ako su muž i žena usuglašeni kada su u pitanju metode i sadržaj odgoja, onda je odgoj najlakša stvar na svijetu. Ide samo od sebe jer djeca vide da su roditelji zajedno na istom brodu i idu u istom smjeru. Ako nema ove usuglašenosti između tebe i supruge, ma kakve god vi odgojne metode koristile, ili čemu god djecu učili, ništa od toga neće polučiti rezultate. Jer djeca osjete i vide ako mama i tata nisu usuglašeni, i onda manipuliraju s oboje i dovode vodu na svoj mlin – rade što im se prohtije”, poručio je Bruno.

Korisni savjeti:

Prijedlozi očevima koji bi htjeli, a ne znaju možda, kako provoditi više vremena u obitelji i kako se posvetiti odgoju svoje djece:
– Odnos tebe i supruge je najbitniji odnos za vašu obitelj i djecu
– Novac i posao nisu najvažnija stvar na svijetu. To su samo sredstva
– Razgovaraj sa svojom suprugom redovito („dugo i nježno“)
– Ako imaš veću djecu, daj im povjerenje i razgovaraj s njima o svojem odrastanju
– Ako imaš manju djecu, postani i sam dijete i neozbiljan – provodi vrijeme s njima, igraj se
– Ako želiš ispravan odgoj za svoju djecu, usuglasi se sa svojom suprugom oko temeljnih stvari i smjera. Sve ostalo gotovo samo proizlazi iz toga

Kada je u pitanju igra s djecom, Bruno je napomenuo kako se ona događa neizravno.

“Postoji nešto što se zove ‘joint attention’ ili zajednička pažnja preko koje djeca uglavnom uče (mala i jako mala djeca). Prvo, djeca od odraslih ne uče onda kada im odrasli nešto izravno objašnjavaju nego kada nas oni promatraju, a da mi to ne znamo ili kada tome ne obraćamo pozornost. Drugo, uvijek možemo dijeliti pažnju s djetetom. Primjerice, dok kuhamo, popravljamo perilicu rublja ili radimo drugi kućanski posao. Dijete neće i ne treba to raditi, ali može biti tu s nama i pasivno sudjelovati kada bilo što radimo”, naglasio je Bruno.

Za kraj je dodao da to isto znači da i mi možemo biti pasivno prisutni kada se dijete ili djeca igraju.

“Ne moramo biti aktivni u igri, možemo samo biti tu prisutni. I to je ono najvažnije što kao očevi možemo napraviti – biti prisutni, dati i djeci i ženi svoje vrijeme. Jer, na kraju, samo vrijeme i imamo, a često ne vodimo računa o upravljanju njime, pa ono ili drugi (posao) upravlja nama. Budi dobar muž i otac – uzmi svoje vrijeme u svoje ruke”, poručio je za kraj Bruno Petrušić.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva