/‘MALI VELIKI BORAC’ Ivano (10) briljira u šahu; otac: Uz sve poteškoće koje je imao, on ide naprijed

‘MALI VELIKI BORAC’ Ivano (10) briljira u šahu; otac: Uz sve poteškoće koje je imao, on ide naprijed

Grad Šibenik ima puno talentiranih sportaša, a nova sportska nada je Ivano Močić. 10-godišnji šahist ponovno je zablistao na nedavnim turnirima i prvi put probio granicu od 1.800 bodova u kratkoj karijeri. Njegov talent i predanost sportu prepoznali su i mnogi šahovski velemajstori, koji smatraju da mu, ako nastavi ovim putem, titula velemajstora ne bi smjela izmaknuti.

U siječnju je napunio 10 godina i najveća je sportska nada grada.

“Ja sam krenuo s 10 godina igrati turnirski,  a on je daleko iznad tog nivoa, za HRT Regionalni dnevnik rekao je Miro Tesla, predsjednik Šahovskog kluba Šibenik.

Ivano je, naime, osvojio kadetsko prvenstvo države do 11 godina kao najmlađi sudionik, a posljednji turniri u Bošnjacima i španjolskoj Sevilli samo su potvrdili da se radi o izvanserijskom talentu. Prvi put prešao je granicu od 1800 bodova.

“Bili su jaki turniri i zadovoljan sam s tim nastupima, ali mislim da mogu imati još veći rejting, rekao je Ivano Močić, član Šahovskog kluba Šibenik.

S 10 godina već pobjeđuje i daleko starije, iskusnije šahiste. S predsjednikom kluba je na prvenstvu Šibenika, remizirao. Ivano je “u šahu” 24 sata dnevno. 

“Prije nego što i krene u školu, kad se probudi, odmah se uzima šahovska ploča, odmah se uzima knjiga”, rekao je Ivo Močić, Ivanov otac. 

Ivano je mali, ali veliki borac, jer posljednje je rezultate izborio nakon što je lani imao dvije teške operacije noge.

“Uz sve te poteškoće koje je imao, on ide naprijed. Skuplja nova znanja, bori se. I sada on ima i fizikalne terapije, gdje radi na oporavku noge, ali uz to sve uvijek su prioriteti vezani za šah”, poručio je Ivanov otac. 

mšm/hrt

Foto: Screenshot/hrt