/POČELO JE U PONEDJELJAK: Evo što sve trebate znati o popisu stanovništva

POČELO JE U PONEDJELJAK: Evo što sve trebate znati o popisu stanovništva

Najopsežnije i složeno statističko istraživanje po prvi put bit će provedeno “bez papira”, odnosno potpuno digitalno. Naime, pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, u ponedjeljak 13. rujna počeo je popis stanovništva u Hrvatskoj i trajat će sve do 17. listopada.

Popis će se odvijati u dvije faze, a obuhvaća tri jedinice – stanovništvo, kućanstva i stanove.

U prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani. Samopopisivanjem građani će moći popuniti upitnik o svom stanu i kućanstvu, a u njemu je ukupno šezdesetak pitanja na koja odgovara jedna osoba iz kućanstva.

Pravilo samopopisivanja je jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. Dakle, ako se više članova u kućanstvu koristi sustavom e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan.

Nakon što građani ispune upitnik, zaključavanja i slanja, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru koju treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču. Postoji i druga opcija. Šifru možete ispisati i ostaviti na vidljivu mjestu kako bi je popisivač mogao preuzeti.

Cilj popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim i drugim obilježjima, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

U provedbi popisa bit će angažirano oko 8000 popisivača, 1100 kontrolora, 170 instruktora i 45 koordinatora, a osim njih bit će angažirani i članovi županijskih popisnih povjerenstava, ispostava i popisnih centara, tako da će sveukupno biti angažirano oko 9500 osoba.

Bjonda Lučić

Foto: Pixabay ilustracija