/Terapijski pas Luna unosi radost u bjelovarsku školu: ‘Djeca se otvaraju i pokazuju emocije’

Terapijski pas Luna unosi radost u bjelovarsku školu: ‘Djeca se otvaraju i pokazuju emocije’

Luna je labradorka koja radi kao terapijski pas u III. osnovnoj školi u Bjelovaru. Projekt “Igra, učenje i čitanje uz terapijskog psa” pokrenut je prije četiri godine, a od tada je Luna postala nezaobilazni član ove obrazovne zajednice.

Njezina prisutnost u školi ne samo da veseli učenike već i potiče pozitivno ozračje koje obogaćuje učenje i razvoj djece.

Motivira i potiče djecu

“Luna je kod nas pet školskih sati. Ona tu i spava, tu joj je dnevni boravak, no nije cijelo vrijeme u nastavi. Ona sudjeluje u čitanju, odnosno učenici joj čitaju i ona ih ne ispravlja što smanjuje stres javnoga izlaganja. Kada smo tužni dođemo je pomaziti”, objašnjava učiteljica i Lunina stručna voditeljica Nataša Brekalo za HRT.

Foto: Pixabay, ilustracija

Terapijski psi kao Luna igraju ključnu ulogu u motiviranju i poticanju djece. Djeca koja su povučena i introvertirana nalaze u psima sigurnost i poticaj za komunikaciju. Istovremeno, psi su bliski prijatelji hiperaktivnoj djeci i djeci s drugim poteškoćama.

“Pas je jako pozitivan u smislu da se djeca otvaraju i pokazuju svoje emocije što je u 21. stoljeću jedan od najvećih problema s kojim se mi u školskom sustavu susrećemo. To je osnovni cilj terapijskog psa”, poručila je Brekalo.

mšm/hrt

Foto: Pixabay, ilustracija