/‘BOLJA BUDUĆNOST NA VIDIKU’ Susjednim umirovljenicima ove godine čak 10 posto veće mirovine?

‘BOLJA BUDUĆNOST NA VIDIKU’ Susjednim umirovljenicima ove godine čak 10 posto veće mirovine?

Da se isplati biti uporan dokazali su naši susjedni umirovljenici koji su se sami izborili za veće mirovine pa se sada napokon imaju čime pohvaliti. Ove godine njihova bi povišica mogla čak biti i veća od deset posto!

Velikim štrajkom umirovljenika, ako ne dobiju 10 posto veće mirovine, još je od ljeta prijetilo Udruženje umirovljenika Bosne i Hercegovine. Iako je čitava stvar do zadnjeg bila vrlo neizvjesna, pregovori s vlašću su se u konačnici isplatili pa ih sada kroz redovno i izvanredno povećanje ove godine čeka možda čak i više od traženih deset posto.

”Ono što je za naše umirovljenike posebno značajno su nove zakonske odredbe o redovnom i izvanrednom usklađivanju mirovina. Naime, mirovine će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje mirovina, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima umirovljenika”, izjavio je  federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nakon što je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO) usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH, a ranije je odobren i u Zastupničkom domu, piše Bljesak.info.

Kako bi se odredio točan postotak povećanja, valja još pričekati službene podatke Federalnog zavoda za statistiku da bi se utvrdilo i redovno i izvanredno povećanje mirovina.

“Očekujemo da će redovno i izvanredno usklađivanje mirovina u ovoj godini biti ukupno nešto više od 10 posto”, rekao je Drljača.

Važna promjena jest i da je ublažena i odredba o izvanrednom usklađivanju mirovina, na način da se izvanredno usklađivanje može provesti ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, a ne prethodne dvije godine kako je to sada propisano, veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu Federacije, a što će omogućiti izvanredno povećanje mirovina u ovoj godini.

Pravo na obiteljsku mirovinu

Drljača pojašnjava da je zakonom utvrđeno pravo udovica poginulih boraca i šehida, koja nisu imala status osiguranika, da ostvare prava na obiteljsku mirovinu, s obzirom da se povredom na radu, u smislu ovog zakona, smatra i povreda lica koja je zadobivena u pripremama i obrani BiH (u periodu 18.09.1991. – 23.12. 1995. godine).

Kako navodi Drljača, članovima obitelji umrlog osiguranika uz bračnog supružnika (udovice, odnosno udovca) smatra se i izvanbračni partner, u skladu s Obiteljskim zakonom FBiH. To će omogućiti ovoj kategoriji osoba da po prvi put ostvare pravo na obiteljsku mirovinu.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija