/Sindikat poziva umirovljenike da izađu na izbore: ‘Tražite od eurozastupnika dostojanstvenu starost’

Sindikat poziva umirovljenike da izađu na izbore: ‘Tražite od eurozastupnika dostojanstvenu starost’

Sindikat umirovljenika Hrvatske pozvao je sve starije ljude i umirovljenike da iskoriste svoje demokratsko pravo, izađu na Europske izbore te glasaju za one koji će se boriti za uvođenje europske mirovine i pravo na dostojanstvenu starost, koja uključuje kvalitetnu zdravstvenu skrb, pravo na pristojno stanovanje i socijalnu uključivost. U Europi je danas oko 30 milijuna siromašnih, starijih građana. Javni poziv SUH-a koji potpisuje predsjednica Jasna A. Petrović prenosimo u cijelosti.

“Za nešto manje od tri tjedna, u nedjelju 9. lipnja 2024., u Hrvatskoj se održavaju Europski izbori. Na svakoj od 25 kandidacijskih lista nalazi se po 12 kandidata za prestižnu europsku fotelju. Iznimno je važno iskoristiti glasačko pravo i odabrati kojih će vas 12 kandidata zastupati u Europi.

Prema podacima FERPA/Europske federacije za umirovljenike i starije osobe, čiji je Sindikat umirovljenika Hrvatske punopravni član od 2004. godine, u Europi trenutno živi 30 milijuna siromašnih građana. Među njima nalazi se i veliki broj starijih osoba, jer iz godine u godinu mirovine stagniraju ili čak realno gube na vrijednosti i time umanjuju dostojanstvo starijih građana koji su izgradili svoje zemlje. Različiti programi štednje i restrikcija posljednjih godina su pogoršali uvjete života umirovljenika, a naročito umirovljenih i starijih žena, čije su mirovine prosječno čak 25 posto niže pod onih koje primaju muške kolege, što ih čini najugroženijim dijelom populacije. Stariji su platili i tešku cijenu panedemije Covida povišenim stopama mortaliteta , ali i pomanjkanjem osoblja za dugotrajnu njegu u domovima i obitelji.

Zato napravite taj mali korak, proučite kandidate i njihove programe te glasajte za one koji će se boriti za uvođenje modela europske minimalne mirovine i vaše pravo na dostojanstvenu starost koja uključuje kvalitetnu zdravstvenu skrb, pravo na pristojno stanovanje i socijalnu uključenost.

Foto: SUH

Iskoristite svoje demokratsko pravo

Ne budite nevidljivi i tihi dio statistike, iskoristite svoje demokratsko pravo i glasajte. To je jedini način kako otvoriti vrata boljoj budućnosti jer i mi je imamo i u poodmakloj dobi. Živimo sve duže, ima nas sve više i pošteno je da nakon višedesetljetnog rada, u  kojemu smo pridonijeli razvoju svoje zemlje, ali i čitave Europske Unije, dobijemo pošten i dostojanstven povrat.

Neka vas ne obeshrabri bolest ili slaba pokretljivost. Na izbore možete doći u pratnji ili se na vrijeme javite biračkom odboru koji će odrediti najmanje dva člana i omogućiti vam glasanje od kuće.

Ne zaboravite, 9. lipnja imamo mogućnosti iskrojiti vlastitu budućnost. Vaš je glas itekako važan, iskoristite ga za postizanje dostojanstvene starosti”, apelira SUH-ova čelnica Jasna A. Petrović.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija