/Stiže ogromna promjena za hrvatske umirovljenike: Odbrojavamo do početka srpnja

Stiže ogromna promjena za hrvatske umirovljenike: Odbrojavamo do početka srpnja

Srpanjsko usklađivanje mirovina umirovljenicima bi trebalo donijeti oko sedam posto više. Na prosječnu mirovinu prema općim propisima od 534 eura, ‘povišica’ iznosi oko 37 eura.

Preliminarni izračun od 7,26 posto objavio je stručnjak za mirovinski sustav Željko Šemper. No, naglašava i da još uvijek nije poznat podatak o plaćama za svibanj i lipanj, kao ni o cijenama za lipanj, pa će se konačni izračun moći napraviti tek u kolovozu. Isplata će tako stići u rujnu, sa zaostacima za srpanj.

Za isplatu srpanjskog usklađivanja treba se strpjeti do rujna kada stižu veće mirovine za kolovoz, sa zaostacima za srpanj. Kako se mirovine usklađuju prema mjesečnim kretanjima cijena i prosječne plaće u proteklom polugodištu u odnosu na ono koje mu prethodi, za konačni izračun treba pričekati podatke Državnog zavoda za statistiku o cijenama i plaćama za svibanj, odnosno lipanj, što će biti poznato u konačnici tek u kolovozu, navodi portal Mirovina.hr.

“Ovih dana Državni zavod za statistiku objavio je podatke o cijenama za svibanj i plaćama za travanj. Cijene, odnosno inflacija su u razdoblju siječanj- svibanj u odnosu na srpanj- studeni rasle 0,4 posto, dok su plaće ‘eksplodirale’ zbog povećanja plaća državnih i javnih službi za čak 32 posto”, objavio je Šemper na svom Facebook profilu. 

Foto: Pixabay

Sve teži život umirovljenika

Na prosječnu mirovinu od 534 eura, koliko dobiva nešto manje od milijun hrvatskih umirovljenika prema općim propisima, ne računajući isplate u inozemstvo, povećanje od oko sedam posto donosi oko 37 eura veću mirovinu. Sindikat umirovljenika Hrvatske upozorio je nedavno da mirovine ne prate trend povećanja plaća.

“U razdoblju siječanj – travanj u odnosu na srpanj- listopad plaće su rasle za 10,2 posto pa prema još uvijek staroj formuli 70:30, usklađivanje mirovina u ovom trenutku bi iznosilo 7,26 posto. Za konačan postotak usklađivanja od 1. srpnja nedostaju podaci o cijenama za lipanj, kao i o plaćama za svibanj i lipanj, što ćemo saznati 20. kolovoza. Iako ovaj postotak nije konačan, želio sam svoje prijatelje dodatno raspoložiti za praznik”, dodao je. 

O La La večere za beskućnike: Hranu kuhaju i umirovljenice koje su dio ove lijepe priče od prvog dana

Predsjednica Jasna A. Petrović rekla je da zbog stalnog povećanja troškova života ni usklađivanje mirovina neće bitno pomoći u preživljavanju umirovljenika koji žive sve teže, sa sve manjim udjelom mirovina u plaćama.

mšm/mirovina.hr

Foto: Pixabay