/Umirovljenici će napokon ministru uručiti oko 34.000 potpisa prikupljenih u Peticiji ‘Veće mirovine odmah!’

Umirovljenici će napokon ministru uručiti oko 34.000 potpisa prikupljenih u Peticiji ‘Veće mirovine odmah!’

Nakon dvomjesečnog čekanja, brojnih dopisa i požurnica Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) konačno će u Marinu Piletiću, ministru rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Hrvatske, uručiti oko 34.000 potpisa i 2.000 poruka umirovljenika prikupljenih u Peticiji “Veće mirovine odmah!”, provedenoj u 200 hrvatskih gradova. Primopredaja će se održati u četvrtak, 27. lipnja 2024. godine u 9 sati, a SUH-ovci se nadaju da će tom prigodom saznati i termin sazivanja sjednice Nacionalnog vijeća koja se nije održala od studenog prošle godine.

Naime, sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je 22. svibnja ove godine otvorenu čestitku premijeru Plenkoviću i ministru Piletiću u kojoj su ih tražili što skoriji termin za osobnu predaju peticije “Veće mirovine odmah” kako bi se što prije održala prva sjednica Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe u mandatu nove Vlade. SUH je tada ponovio svoje zahtjeve o kojima će raspravljati, a to je u prvom redu povećanje mirovina kroz nekoliko različitih mjera.

“Gospodine Plenkoviću, u povodu Vašeg izbora za predsjednika Vlade RH upućujemo Vam iskrene čestitke Predsjedništva Sindikata umirovljenika Hrvatske u nadi da ćemo nastaviti kvalitetnu suradnju za dobrobit umirovljenika i starijih osoba. Gospodine Piletiću, čestitamo i na Vašem ponovnom izboru za ministra na čelu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz dobre želje za uspjeh u ispunjavanju Vaših odgovornih dužnosti te za nastavak socijalnog dijaloga kroz Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe”, uvodno je pisalo u otvorenom pismu SUH.

Peticija je pokrenuta zato što još od studenoga 2023. godine nije održana niti jedna sjednica Nacionalnog vijeća. Krajem veljače SUH je pokrenuo potpisivanje Peticije ‘Veće mirovine odmah!’, kako bi iskoristili predizborno vrijeme za prikupljanje mišljenja umirovljenika i drugih građana o zahtjevima prethodno raspravljanim na Nacionalnom vijeću prošle godine.

Foto: SUH

Dostojanstveniji život

U razdoblju kraćem od dva mjeseca, prikupili su gotovo 34.000 potpisa umirovljenika iz više od 200 hrvatskih gradova, mjesta i općina. Iz SUH-a su se nadali kako će ubrzo dobiti termin za predaju originalne dokumentacije Peticije.

Sjednica je pak prijeko potrebna kako bi se napokon definirali modeli i rokovi uvođenja 13. mirovine odnosno stalnog godišnjeg dodatka, kao i nove formule usklađivanja mirovina. Među zahtjevima je i povrat duga od 10,5 posto za sve one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, zatim ukidanje penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu, te da se svim umirovljenim majkama omogući dodanih 12 mjeseci staža po djetetu, neovisno kad su umirovljene.

Velik odaziv na peticiju za veće mirovine: Čak 33.500 potpisa umirovljenika za novu Vladu

Prikupljeni potpisi su, kako kažu u SUH-u, izraz očekivanja da će Vlada biti socijalno osjetljivija prema onima koji predugo čekaju na ostvarivanje svojih prava i zaslužuju dostojanstveniji život.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija