/Umirovljenici kreću na besplatne vožnje vlakom po Hrvatskoj, jedna relacija posebno je popularna!

Umirovljenici kreću na besplatne vožnje vlakom po Hrvatskoj, jedna relacija posebno je popularna!

Zbog pilot projekta besplatne vožnje vlakom za sve umirovljenike i osobe starije od 65 godina očekuje se povećani broj putnika i na relaciji Split-Zagreb. Tako su u najvećoj dalmatinskoj županiji u kojoj je oko 160.000 umirovljenika već započele pripreme. Županija će starijim građanima financirati izradu pametne kartice, a za koju godinu stižu i novi vlakovi.

Od 1. siječnja 2024. godine umirovljenici i osobe starije od 65 godina mogu besplatno putovati željeznicama po cijeloj Hrvatskoj. Jedna od značajnijih dionica svakako je vožnja vlakom na relaciji Zagreb-Split, gdje se očekuje pojačan broj putnika upravo zbog ovog pilot projekta. Splitsko-dalmatinska županija ima oko 160.000 umirovljenika pa su u tijeku pripreme za besplatni prijevoz HŽ-om, piše Mirovina.hr.

Proslavila 106. rođendan i otkrila tajnu dugovječnosti: ‘Uvijek sam to radila otkako sam bila djevojčica’

Pametne kartice

Umirovljenici i stariji od 65 godina izradit će u Hrvatskim željeznicama pametnu karticu za besplatnu vožnju, a trošak izrade od 2,65 eura platit će im Splitsko-dalmatinska županija, rekao je župan Blaženko Boban.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić je istaknuo važnost povezivanja Zagreba i Splita, pri čemu je najavio nabavku čak šest novih vlakova koji će voziti na relaciji Zagreb-Split. Novi bi vlakovi, kazao je, trebali skratiti vrijeme vožnje na relaciji Zagreb- Split sa šest i pol na četiri i pol sata.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija