/Velik dio njemačkih umirovljenika steže remen: Evo na čemu najviše štede, a na jedno ni ne pomišljaju

Velik dio njemačkih umirovljenika steže remen: Evo na čemu najviše štede, a na jedno ni ne pomišljaju

Većina umirovljenika sve teže preživljava zbog niskih iznosa mirovina i to ne samo kod nas, već i u Njemačkoj. Prema rezultatima provedenog istraživanja, čak četiri petine umirovljenika u dobi od 63 do 70 godina u ovoj zemlji mora uvesti promjene kako bi svoje troškove prilagodili primanjima.

Poražavajući je podatak taj da čak 44 posto umirovljenica i 34 posto umirovljenika ne može održati svoj životni standard. Pored toga, većina njemačkih umirovljenika tvrdi da najviše štede na automobilima i na odmoru.

U Njemačkoj čak četiri petine umirovljenika u dobi od 63 do 70 godina mora uvesti značajne promjene u upravljanju financijama kako bi svoju potrošnju prilagodili primanjima. Više od polovice njemačkih umirovljenika, točnije njih 55 posto, prema podacima istraživanja osiguravajuće kuće HDI, nema drugog izbora nego prilagoditi svoje potrošačke navike.

Iako mnogima Njemačka zvuči kao obećana zemlja, potrebno je istaknuti da ondje manje od petine novih umirovljenika ne živi u skladu s očekivanjima i planovima koje su razvili za trajanja radnog staža. Propust njemačkog mirovinskog sustava je i taj da, prema podacima istraživanja osiguravajuće kuće HDI, 44 posto umirovljenica ni sa strogim odricanjima nikako ne može održavati svoj životni standard. Za razliku od umirovljenica, 34 posto umirovljenika je u identičnoj situaciji, piše fenix-magazin.de.

Foto: Pixabay

Ne mogu održati životni standard

“Očekivali smo da će se dio zaposlenih nakon odlaska u mirovinu suočiti sa suženim prostorom za financijsko manevriranje. Međutim, iznenadilo nas je koliko njih nije moglo održati svoj životni standard”, izjavio je Jens Warkentin, direktor HDI-ja u Njemačkoj.

Novi umirovljenici u Njemačkoj su iznenađeni, baš poput direktora Warkentina. Anketarima je svaki drugi umirovljenik priznao da očekuje viši iznos mirovine. Isto tako, većina njemačkih umirovljenika je priznala da najviše štede na automobilima i na odmoru.

Lijepa gesta: Grad na sjeveru Hrvatske poziva umirovljenike na besplatan izlet na more

Ne samo da svaki drugi umirovljenik očekuje veći iznos mirovine, već kupuju i povoljnije automobile. Čak 52 posto njemačkih umirovljenika ni ne pomišlja na putovanja izvan europskog kontinenta, piše fenix-magazin.de.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija