/Znanstvenici otkrili kada je idealno vrijeme za mirovinu

Znanstvenici otkrili kada je idealno vrijeme za mirovinu

Dob za odlazak u mirovinu povećava se u većini zemalja. Naši su se građani kroz referendumsku inicijativu izborili protiv podizanja uvjeta za starosnu mirovinu na 67 godina, makar za sada. Muškarci tako u nju i dalje idu sa 65, a žene dvije i pol godine ranije, uz postepeno potpuno izjednačavanje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je i to previše te otkrivaju koja je idealna dob za umirovljenje.

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu  The Lancet Public Health, analiziralo je 15.284 muškaraca i žena u dobi od 50 i više godina iz engleske studije starenja u razdoblju od 2002. do 2013. na temelju čega su dali odgovor na pitanje koja je najbolja dob za odlazak u mirovinu.

Prema analiziranim podacima, 50-godišnji radnik može očekivati da će biti zdrav i nastaviti raditi još oko devet godina. Dakle, ta dob iznosi 59 godina, nakon čega stvari polako kreću nizbrdo što se naše vitalnosti tiče.

Kontinuirano nadgledanje očekivanog zdravog radnog vijeka omogućilo bi daljnje ispitivanje uspješnosti takvih pristupa i politika produženja radnog vijeka. Kako bi se približio prosječnom broju godina koje ljudi provode zdravi i zaposleni, autori su upotrijebili izvještaje o smrtnosti ELSA, s podacima koje je odobrila Nacionalna zdravstvena služba Ujedinjenog Kraljevstva, piše mirovina.hr.

Pritom su uspoređivali nekoliko podataka, kao što su spol, otpuštanje, zdravlje i regija u kojoj osobe žive. Tako su došli do zaključka da muškarci nakon 50. godine mogu očekivati da će biti zdravi i raditi još 10,9 godine, a žene 8,3 godine. Zaključak ovog istraživanja je da će ljudima biti teže raditi sve dulje, kako će se produljivati dob za odlazak u mirovinu. 

bkk

Foto: Pixabay