/Je li život malenog Gabrijela mogao biti spašen?

Je li život malenog Gabrijela mogao biti spašen?

Dom zdravlja u Metkoviću imao je osiguran novac za uređaj koji bi možda devetogodišnjem dječaku Gabrijelu Bebiću iz Metkovića spasio život, no nije kupljen iz banalnog razloga. Je li život malenog Gabrijela koji je umro od septičnog šoka uzrokovanog bakterijom streptokok, mogao biti spašen da su pedijatrijske ordinacije i Hitna pomoć imali CRP analizator?

Taj aparat za analizu krvi iz prsta vrlo brzo uz minimalno medicinsko znanje pokazuje je li netko zaražen virusom ili bakterijom i u kojoj mjeri pa se liječenje može nastaviti na odgovarajući način. Ali, toga aparata u Metkoviću nema, piše Slobodna Dalmacija.

Da stvar bude još tragičnija, 34 tisuće kuna za dva uređaja proljetos je osigurao Grad Metković, ali oni nisu nabavljeni iz banalnog razloga – po Zakonu o medicinskoj biokemiji ordinacije primarne zdravstvene zaštite ne mogu obavljati takve analize, već isključivo ovlašteni laboratoriji.

Tako je propala nabava CRP analizatora, koji je možda malenom Gabrijelu mogao spasiti život, a drugoj djeci pa i odraslima olakšati tijek bolesti. Dakle, nije riječ o milijunskim iznosima, već je to aparat od petnaestak tisuća kuna.

Pedijatrica u Domu zdravlja Metković Ksenija Kaleb, koja je posljednja pregledala devetogodišnjaka prepoznavši simptome životne ugroženosti i čija je ordinacija zbog administrativnih ograničenja ostala bez CRP analizatora, drži da bi im taj aparat olakšao posao.

Podsjetimo, nesretni Gabrijel Bebić je od 1. prosinca do 11. prosinca, odnosno trenutka svoje smrti, više puta sa svojim ocem dolazio u DZ Metković, Hitnu pomoć i pedijatrijsku ambulantu u Metkoviću te mu nijednom nije napravljen nalaz krvi ili eventualni RTG pluća.

Dijete je zbog toga zbog izuzetno pogoršanog zdravstvenog stanja, u terminalnoj fazi svoje bolesti, prevezeno tek nakon 11 dana agonije u splitski KBC gdje je i preminulo od sepse, odnosno multiorganskog zatajenja organa.

mšm/Slobodna Dalmacija

Foto: Pixabay, Ilustracija