/Mladi i uspješni Hrvati s bečkom adresom imaju poseban plan za Zagreb

Mladi i uspješni Hrvati s bečkom adresom imaju poseban plan za Zagreb

Da su pamet, dobro obrazovanje, mladost i društvena angažiranost dobitna kombinacija svugdje u svijetu potvrđuje i primjer 30-godišnje Zagrepčanke Josipe Palac. Nakon studija u Beču i rada u tamošnjem sjedištu UN-a,  odlučila je s Makaraninom Tonijem Peharom u austrijskoj prijestolnici osnovati Međunarodnu organizaciju za kulturalnu raznolikost ICDO. U malo više od dvije godine postojanja, mladi je hrvatski dvojac s tom neprofitnom, nevladinom udrugom napravio niz uspješnih projekata diljem svijeta.  

“ICDO promiče interkulturalnost i podiže svijest o različitim kulturalnim izrazima i vrijednostima kako bi potaknuli razvoj kulturne interakcije u cilju približavanja ljudi”, otkriva Josipa za Direktno.hr. Napominje da to možda zvuči općenito, ali zato su njihovi projekti toliko različiti.

“Naš je moto čuvanje različitosti, a tu ne mislimo samo na etničke, kulturne i nacionalne nego i na različitosti unutar jednog društva”, pojašnjava te ističe kako ju je u tom smislu oblikovalo upravo odrastanje u Hrvatskoj.

Kulturne različitosti kao bogatstvo

“Moja teta je iz Dalmacije, ja sam odrasla u Zagrebu, mama mi je iz Slavonije, s očeve strane su mi iz Hercegovine i svi ti krajevi imaju neke svoje specifičnosti što govori da i unutar jednog malog naroda kao što je hrvatski, može biti toliko različitosti. Mislim da je to prekrasno i da su me svi ti utjecaji samo obogatili”, navodi ta mlada Hrvatica koja je magistrirala na Odsjeku za socijalnu i kulturalnu antropologiju Sveučilišta u Beču, dok je na bečkom Sveučilištu Webster završila preddiplomske studije iz međunarodnih odnosa i medijskih komunikacija.

Udruga se posebno bavi društvenim skupinama, koje su u društvu marginalizirane i krivo predstavljene, a to su danas upravo migranti, ali i manjine u nekom društvu. S obzirom na to da su Hrvati u značajnom broju kroz desetljeća i stoljeća imigrirali upravo u Austriju zanimalo nas je kakva je danas njihova percepcija o Hrvatima, jer smo u prošlosti bili ‘čašćeni’ pogrdnim imenima i stavljani u isti koš s onim tamo ‘Balkancima’.

Josipa je uvjerena da se takvo mišljenje mijenja jer u Beč danas dolaze visokoobrazovani mladi ljudi, što je, nadodajemo mi, dobro za Austriju, ali ne i za Hrvatsku.

“Hrvati kvalitetno pridonose austrijskom društvu, a i kulturološki i religijski smo bliski. Danas su u Austriji marginalizirana skupina osobe islamske vijeroispovjesti”, napominje.   

Tijekom rada s mnogim internacionalnim organizacijama te nakon istraživanja na području Egipta i Cipra, Josipa je uočila nedostatak razumijevanja kulturnih različitosti.

“Želja mi je bila izravno  pomoći i utjecati na društvo jer vjerujem da samo tako možemo potaknuti promjene”, uvjerena je Josipa iza koje je nekoliko velikih internacionalnih projekata.

Uspješni međunarodni projekti

Jedan od njih je ‘Music & Beyond’ u Lericiju u Italiji, a riječ je o festivalu klasične glazbe koji je trajao 15 dana i u kojem je formiran orkestar od 60 mladih glazbenika iz cijelog svijeta.

Svake godine u Beču organiziraju i ‘Duge noći interkulturalnosti’ u sklopu kojih se održavaju radionice, simpoziji, panel diskusije na najatraktivnijim lokacijama tog grada. Čak 20 veleposlanstava iz cijelog svijeta i niz kulturnih institucija iskazalo je potporu tom projektu te su u ovoj godini odlučili produžiti događaj na tjedan dana kako bi što više ponudili publici i gradu Beču.

Trenutačno rade i na projektu koji će se održati u Meksiku krajem godine i u kojem će u suradnji s Majama raditi na promicanju i očuvanju njihove kulture. No Josipa i Toni nisu zaboravili na Hrvatsku.

“Imamo posebne planove za grad Zagreb, umjetničke ekshibicije, simpozije, radionice i još puno toga što će vjerujem, biti jako dobro prihvaćeno, ali više o tome nakon što potvrdimo lokacije. Vjerujemo da će gradske vlasti prepoznati to što nudimo te nas poduprijeti u našim projektima”, rekla nam je Josipa  i otkrila da su i u BiH aktivni već dvije godine kroz projekt ‘Bridging Diversity’.

Aktivni u BiH

“Radimo na premošćivanju različitosti između sva tri etniciteta. Imamo veliku sreću jer su škole iz Gruda, Jablanice i Trebinja te Akademija likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega prepoznali ogroman potencijal projekta te nam pružili podršku i uključili svoje učenike i studente”, otkriva Josipa i dodaje kako je sretna što su 15 najboljih učenika iz BiH uspjeli dovesti u Beč i tako im dali priliku da zajedno sa studentima Akademije likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega izlože svoje radove u sjedištu Ujedinjenih naroda.

Zbog niza projekata koje nije jednostavno organizirati, Josipa je angažirana isključivo u udruzi, a njoj i Toniju u svim tim pripremama pomaže tim od dvadesetak ljudi. U ostvarivanju veza i kontakata diljem svijeta pomažu im prof. dr. Herman Mueckler, sveučilišni profesor, predsjednik Antropološkog društva i PaN Organizacije (krovne udruge svih austrijskih i internacionalnih tvrtki PaN – Partner svih Zemalja) u Beču i dr. Anthony Loewstedt, ekspert za medije i profesor na Sveučilištu Webster u Beču.

Mlada Zagrepčanka s bečkom adresom jako je zadovoljna napretkom svoje udruge jer su se povezali s UN-om, a vidljivost njihovih projekata je sve veća. Na upit možemo li se nadati njezinom povratku u Hrvatsku, odgovara kako ta mogućnost nikada nije isključena, no da je zasad ostanak u Beču siguran jer je iz austrijske prijestolnice puno lakše povezati se sa svijetom što joj je sada prioritet zbog udruge kojoj je na čelu. 

mšm/daniela dujmović ojvan/direktno.hr

Foto: icdo.at