/Najslađi mali alkarići; u Vučkovićima održana dječja alka

Najslađi mali alkarići; u Vučkovićima održana dječja alka

Tradicionalna Dječja alka Vučkovića, održana je u zaselku Vučkovići, koji se nalazi samo tri kilometra od Sinja. Dio je to alkarskih svečanosti kada najmlađi alkari, uz glasno bodrenje publike, ali bez konja, gađaju točno u “sridu”, javlja HRT

Mali vitez Buba, pravim imenom Rafael Vučković, slavio je s dvije sride i jednim pogotkom u 2 i tako s osam punata postao slavodobitnik 66. Dječje alke Vučkovića. Pobjedu je posvetio voljenoj osobi – babi Mariji jer je, kaže, vjerovala u njega. Za nagradu je dobio bicikl i zlatni prsten.

Veliki problem bile su teške kape na glavama i alkarska odijela, a uz visoku temperaturu u zraku, trebalo je za trk prema meti alkariće nekad i nagovarati na nastavak nadmetanja. Najveći broj “punata” osvojio je alkarić kaubojskoga imena Šejn.

Zove se zapravo Dominik Vučković i trka mu je bila, kaže, super! Priznaje da se nije puno pripremao, ali zato je gađao odlično pa je za nagradu dobio čak dva tableta.

U “Vučkovića dječjoj alci” mogu sudjelovati samo oni koji se prezivaju Vučković. Za slavodobitnika Alke i pobjednike Bare i Čoje mogu se natjecati alkarići do 10 godina, koji potom dobivaju neke druge dužnosti u Udruzi, a alkarski momci mogu biti tek nakon što postanu punoljetni.

bkk

Foto: Studio Gašpar