/Srednjoškolci osmislili tenisice koje pomažu slijepima

Srednjoškolci osmislili tenisice koje pomažu slijepima

Mlade snage hrvatskog poduzetništva nagrađene su za svoj trud i rad. Srednjoškolci iz Velike Gorice su uz pomoć svojih profesora osmislili nekoliko inovativnih proizvoda i za to dobili novčanu nagradu Hrvatske udruge poslodavaca u iznosu od 25 tisuća kuna, no nedostaje im podrška države koja još uvijek nema nacionalni poduzetnički centar.

Tenisice koje pomažu slijepima i slabovidnima, kapa protiv glavobolje i žvakaće gume za bolje razmišljanje. Tri projekta iz radionice ovih srednjoškolaca zajedno su osvojila vrijednu nagradu Udruge poslodavaca.

“Ispod toga bi bio taj uređaj koji bi govorio slijepim osobama da li da stanu ili krenu”, objašnjava učenica Ekonomske škole Velika Gorica, Matea Baković za Dnevnik.hr.

“Dokazano je da i obične žvake poboljšavaju koncentraciju, ali ove bi na bolji način poboljšavale koncentraciju zato što bi sadržavale prirodne sastojke”, govori o drugom projektu učenica Klara Bošković.

HUP je ukupno nagradio 25 projekata i mladim poduzetnicima podijelio 250 tisuća kuna. Novac mogu koristiti za razvoj svojih ideja, a cilj je približiti ih svijetu poduzetništva. No profesori smatraju da se aktivnije mora uključiti i država koja još uvijek nema nacionalni poduzetnički centar.

“Idealno bi bilo kad bi imali neki centar koji bi skupio mlade ideje i gdje bi imali neku logističku potporu da mogu kvalitetnije i brže razvijati takve ideje i to bi moguće potaknulo mnoge startupove i tvrtke u Hrvatskoj”, poručio je mentor učenika Igor Skupnjak.

mšm/dnevnik.hr

Foto: Pixabay, ilustracija