/Učenici diljem Hrvatske provjedovali za klimu, u Zagrebu okupirali Markov trg

Učenici diljem Hrvatske provjedovali za klimu, u Zagrebu okupirali Markov trg

Učenici već mjesecima u gradovima diljem svijeta petkom prosvjeduju protiv klimatskih promjena jer vladajuće žele upozoriti na to da je krajnje vrijeme da se nešto učini po pitanju njihove budućnosti. Prosvjedu se pridružuju i učenici u gradovima diljem Hrvatske.

U jutarnjim satima prvi su sa svojim prosvjedom krenuli učenici u Puli, a mimohod za klimu pošao je s igrališta Gimnazije Pula. Okupilo se stotinjak učenika koji su se uputili prema Portarati, Forumu, Areni pa do zgrade Istarske županije.

Zagrebački prosvjed je započeo na Europskom trgu u Zagrebu u 12.30 sati, a inicijatorica ovog događanja bila je maturantica Laura Skala. Na trgu se u tim trenucima okupilo oko 1.500 građana spremnih da se upute prema Markovom trgu.

”Hvala što ste došli, ovo će se događati sve češće, pridružili ste se danas globalnom pokretu”, kazala je za srednja.hr Laura Skala.

“Političari, obraćam se vama, što ste učinili, jeste li zabranili jednokratnu plastiku? Jeste li uložili išta u sloarnu energiju ili energiju vjetra? Niste, niste ništa napravili. Ili ćete reagirati ili ćete ignorirati. Mi ćemo reagirati”, dodala je Laura.

Učenici su pred Saborom skandirali ‘Vrijeme je sada’ i ‘Spasimo planet’, a na ispunjenom Markovom trgu pjevali su pjesmu ‘Moja domovina’.

”Prosvjedujemo za klimu i za bolje sutra. Nemamo šanse ako se za nekoliko godina Zemlja ne prestaje zagrijavati. U školi se o klimatskim promjenama slabo govori. Trebali bismo dobiti alate za rješavanje problema koje i mi uzrokujemo i morat ćemo ih rješavati ”, kazala je za taj portal jedna učenica V. gimnazije.

Zanimljivo je za istaknuti kako su učenici na prosvjed ponijeli metalne, a ne plastične zviždaljke.

Prosvjed se održao i u Križevcima, Splitu i Osijeku.

mšm/srednja.hr

Foto: Tea Ovničević