/Zbog udžbenika koji kasne dječak imao poteškoća

Zbog udžbenika koji kasne dječak imao poteškoća

Iako je školska godina već naveliko počela, neki su učenici i dalje bez svojih knjiga. Jedna se majka iz Karlovca požalila na društvenim mrežama kako je udžbenike naručila i platila među prvima – još u srpnju, a zbog kašnjenja s isporukom njezin je sin bio prisiljen snalaziti se kako zna i ovisiti o pomoći prijatelja.

Puna tri tjedna Slaven Glodić, učenik petog razreda, pohađao je nastavu bez osnovnih udžbenika. Bilo mu je teško, mučio se prepisujući svaki dan zadatke s mobitela. Fotografije lekcija iz udžbenika koje su mu slali školski kolege bile su jedini način da ne zaostaje sa školskim gradivom.

“Iz matematike smo najviše učili, svaki dan novu lekciju, i puno zadataka za zadaću, još su bili sitniji brojevi, teško mi je bilo to prepisivati i rješavati”, rekao je Slaven, prenosi HRT.

A njegova majka Kristina Glodić dodatno je objasnila.

“I to nije bilo da se sjedne i napiše zadaća kad on to želi, nego mora najprije sačekati da mu se netko smiluje i pošalje”.

Ona je posebno ogorčena jer je knjige naručila i platila još početkom srpnja, a dobila ih je sve tek prije nekoliko dana. Prvi dio narudžbe stigao je sa zakašnjenjem od nekoliko dana, prvi tjedan škole.

Za kašnjenje krive nakladnike

“Okrivili su nakladnike za kašnjenje. To je bio prvi propust po meni, ne samo da su knjige zakasnile nego se oni nisu udostojili uopće prije nego što su napravili tu nepotpunu isporuku upozoriti – nego sam doživjela šok otvorivši taj račun i vidjevši da pola knjiga neće doći”, ispričala je majka.

Dopisivanje je trajalo danima. Kristina je od eKupi tražila da joj odgovore kada će doći ostale knjige.

“Kada su stizali s tim zakašnjenjima, njihovi odgovori bili su špranca, čisto da se zadovolji neka forma, da oni kažu da su oni odgovorili, ali konkretan odgovor na konkretno postavljeno pitanje od njih je nemoguće bilo dobiti”, istaknula je.

Tko zna do kada bi to trajalo da Kristina nije odlučila sve objaviti na Facebook stranici eKupi. Uvjerila se da nije jedina koja ima taj problem.

Na upit novinara je li posao s udžbenicima bio za njih prevelik zalogaj, iz eKupi su odgovorili:

“Kašnjenje udžbenika nije uvjetovano brojem djelatnika u eKupi već dobavljivosti udžbenika, te samim time – ako će proces odobravanja novih udžbenika od strane ministarstva i naklada od strane nakladnika biti u predviđenim rokovima i na vrijeme, eKupi će također isporučiti iste na vrijeme. S našim raspoloživim kapacitetima niti ove godine ne bi došlo do kašnjenja, da su svi naslovi bili dobavljivi pravovremeno jer je cijeli sustav prodaje automatiziran i prilagođen željenom datumu isporuke”, priopćio je to Igor Martinović, voditelj Službe za korisnike.

mšm/hrt

Foto: Pixabay