/BACAČ DISKA Martin Marković: Sandra Perković mi vrlo rado udijeli koji savjet!

BACAČ DISKA Martin Marković: Sandra Perković mi vrlo rado udijeli koji savjet!

“Poslije diplome planiram raditi u struci jer zaista želim biti bolji trener nego što sam sportaš”, rekao nam je Martin Marković. Ovaj mladi atletičar zagrebačkog Dinamo Zrinjevca i student Kineziološkog fakulteta je kao junior bio svjetski prvak i europski doprvak u bacanju diska. Jedan od njegovih najzapaženijih rezultata je naslov europskog prvaka na zimskom bacačkom prvenstvu u portugalskoj Leiriji 2018. godine, i to u konkurenciji do 23 godine. Martin se upravo priprema za zimski bacački kup u ožujku, a kaže kako se nada odlasku na Olimpijske igre u Tokio.

Upitali smo ga zašto je odabrao ovaj sport, što misli o Sandri Perković, tko mu je najveća podrška u karijeri, što planira nakon diplome Kineziološkog fakulteta i kako vidi budućnost atletike i mladih sportaša u Hrvatskoj.

Kada ste se počeli baviti bacanjem diska i kako to da ste odabrali baš ovaj sport?

Disk sam počeo bacati s 10 godina. U drugom razredu osnovne škole došla je trenerica i prezentirala atletiku i tako sam odlučio to probati. Svidjelo mi se pa sam i ostao u atletici.

Slavili ste na Zimskom bacačkom prvenstvu u portugalskoj Leiriji. Iza sebe imate naslov prvaka Europe i prvaka svijeta u bacanju diska. Kako gledate na ove vrlo zapažene uspjehe i na koje rezultate ste posebno ponosni?

Naravno da sam jako ponosan na svoje uspjehe i sretan što se moj rad i trud isplatio. Teško je izdvojiti na koji sam rezultat ili medalju najponosniji jer iza svake stoji jako puno rada i svaka sa sobom nosi određene probleme koji su se događali u toj godini, tako da mi svaka znači na svoj način. Na svaki rezultat gledam ne samo kao na svoj uspjeh na natjecanju nego kao uspjeh cijele moje obitelji i trenera koji su mi pomagali u svim situacijama.

Je li vam upravo obitelj najveća podrška u karijeri?

Da, najveća podrška mi je obitelj jer mi nikad nije nametala da moram trenirati i raditi nego su uvijek bili puni razumijevanja u teškim trenucima i dali mi savjet koji bi mi pomogao.

Kako gledate na uspjehe naše Sandre Perković? Koliko ju dobro poznajete i je li vam ona uzor u ovom sportu?

Sandra je velika sportašica i jedna od najboljih na svijetu. Kada trenirate s takvom osobom imate puno toga za naučiti, a i ona sama vrlo rado udijeli koji savjet.

Za koje natjecanje se trenutno pripremate i što biste još voljeli ostvariti u karijeri?

Ponovno je sada u ožujku zimski bacački kup i to mi je jedno od prvih natjecanja ove godine, a nadam se ove godine odlasku i na Olimpijske igre.

Na Kineziološkom ste fakultetu. Što planirate nakon diplome?

Poslije diplome planiram raditi u struci jer zaista želim biti bolji trener nego što sam sportaš.

Kako gledate na budućnost bacanja diska u Hrvatskoj? Imaju li naši mladi sportaši dovoljno podrške?

Mi ćemo uvijek imati talentiranih klinaca i vjerujem da će se nastaviti tradicija hrvatskih sportaša, ali mislim da mlade podosta odbija nesigurnost u sportu jer mi smo država koja jako malo ulaže u sport i iz tog razloga nema dovoljno da se pokrije sve što sportašu treba.I

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva