/Breza je ostvarila svoj san i objavila prvi sing ‘Među nama’: ‘Više me privlačila glazba od arhitekture’

Breza je ostvarila svoj san i objavila prvi sing ‘Među nama’: ‘Više me privlačila glazba od arhitekture’

“Svidjelo mi se što je tema pjesme, iako ne baš lagana, stvarna životna s kojom se mnogi suoče, barem u nekom trenutku života, veze ili braka. Sumnja da među partnerima, iako nema laži ni tajni, nema ni ljubavi”, rekla nam je Breza, nova glazbenica koja je nedavno objavila debitantski singl “Među nama” kojim se odlučila predstaviti javnosti, odvaživši se tako na hrabar korak koji mnogima ostane neostvarena želja.

Ova se 43-godišnja majka četvero djece iz Zagreba glazbom bavi cijeli život, a posljednjih pet do šest godina se profesionalno posvetila isključivo glazbi. No kaže kako su se tek sada posložile okolnosti da snimi svoj prvi singl. Iako arhitektica po struci, uvijek ju je više privlačila glazba pa joj se posvetila kroz vođenje zbora Beatus, pjevanje na svečanostima i davanje vokalnih poduka. Prošle je godine, na poziv američke ambasade, sa svojim bendom uveličala proslavu američkog Dana nezavisnosti upriličenu u Splitu, na najmodernijem nosaču aviona američke mornarice ‘USS Gerald R. Ford’, a dobila je poziv i za ovogodišnju proslavu 4. srpnja u Zagrebu.

Aranžman za Brezinu prvu autorsku pjesmu, objavljenu u izdanju Croatia Recordsa, zamislio je i realizirao Goran Kovačić Gorki, inspiriran glazbom i stihovima autora Damira Šumečkog. Životnu ljubavnu priču prati i dojmljiv videospot u režiji Filipa Vukine gdje se Brezi pridružio Matija Kačan, glumac osječkog HNK.

U intervjuu za Generaciju pitali smo je kako je nastao njezin prvi sing, koja je priča iza pjesme, zašto se u njoj prepoznala, kako je proteklo snimanje spota s profesionalnim glumcem, kakve su dosadašnje reakcije na pjesmu, što kažu njezina djeca i suprug na prvi singl te što planira dalje.

‘Pjesma mi se odmah svidjela’

Za početak, recite nam kako je nastao singl “Među nama”?

Autor teksta i glazbe je Damir Šumečki, koji mi je pristupio s pjesmom i odmah mi se svidjela. Snimila sam demo koji sam pokazala producentu Goranu Kovačiću. On je vrhunski profesionalac koji radi s poznatim estradnim zvijezdama poput Vanne i dobitnik je Porina. No što je još važnije, vrlo skroman, dobronamjeran i spreman pomoći. Pjesmu je vrhunski aranžirao i tako joj dao novi sloj kvalitete i profesionalnosti.

Spot je vrhunski snimio i montirao Filip Vukina, poznat po spotovima u domeni duhovne glazbe. Scenarij sam osmislila ja, s time da moram reći da se puno toga na samom snimanju spontano mijenjalo, tako da je konačna verzija produkt angažmana cijelog tima, a to su, uz Filipa i mene, bili i glumac Matija Kačan te moj suprug Bero i najmlađi sin Istok koji su nam pomagali na setu.

Koja je priča iza ove pjesme i zašto ste se u njoj prepoznali?

Svidio mi se ritam teksta, melodija, tema, i neočekivani obrat na kraju. Također mi se svidjelo što je tema, iako ne baš lagana, stvarna životna tema s kojom se mnogi suoče, barem u nekom trenutku života ,veze, braka… Sumnja da među partnerima, iako nema laži ni tajni, nema ni ljubavi. A smatram da je o takvim temama bolje razgovarati ili pjevati nego ih stavljati pod tepih, jer ih onda možemo i rješavati.

‘Moja obitelj je pozitivno reagirala’

Kako je proteklo snimanje spota s Matijom koji je profesionalni glumac?

Čim sam odlučila da ću snimati pjesmu i spot, znala sam da će u njemu biti Matija Kačan. On je moj dragi prijatelji iz mladosti i odličan glumac, koji inače odlično i pjeva. Možda se čini lagano snimiti spot, ali nama koji nismo profesionalni glumci, baš i nije. Pokreti nam nisu prirodni, ne znamo kamo bismo pogledali i slično, stoga je bilo neprocjenjivo imati profesionalca na setu!

Matija je glumio je i glumi u brojnim kazališnim predstavama, već duži niz godina u osječkom HNK, a najpoznatija filmska uloga mu je u filmu “ZG80”. Također, glumio je svećenika u seriji Larin izbor. S obzirom na to da ovog ljeta kreće snimanje nastavka, pod nazivom “ZG90”, opet ćemo ga imati prilike gledati na kino platnima.

A što kažu vaša djeca i suprug na pjesmu i vaš prvi spot?

Moja obitelj je jako pozitivno reagirala. Suprug Bero mi je u svemu najveća podrška. Čak su i djeca super reagirala, malo ih smeta moje “ludovanje” na kraju spota, jer smatraju da ih time sramotim (smijeh). No kada su dobili pozitivne komentare od svojih prijatelja, profesora i drugih, čak im je i to postalo fora.

Zbor Beatus ima novu moćnu pjesmu koja se dosad nije izvodila u Hrvatskoj: ‘On je naša snaga i štit’

Za kraj, recite nam kakve su dosadašnje reakcije publike na pjesmu i što planirate dalje?

Jako sam zadovoljna kako je sve skupa ispalo. Pjesma je izašla i reakcije su zasad jako dobre. Kao novom izvođaču, najveći je izazov kako doći do šire publike, kako postići da se pjesma počne slušati, puštati na radio postajama i slično. Zato je potrebno graditi medijsku prisutnost kroz objavljivanje novih pjesama, pa mi je plan odmah krenuti na pripremu nove pjesme.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Filip Vukina