/‘ČUDESNI HRVAČ’ Ivan Huklek za Generaciju: ‘Bilo bi jako lijepo u svom gradu uzeti europsku medalju, dat ću sve od sebe da se to ostvari!’

‘ČUDESNI HRVAČ’ Ivan Huklek za Generaciju: ‘Bilo bi jako lijepo u svom gradu uzeti europsku medalju, dat ću sve od sebe da se to ostvari!’

“Nije hrvanje samo sport, hravnje te nauči i priprema za život. Trenutno se osjećam dobro i vidim da forma iz tjedna u tjedan raste tako da će do Europskog prvenstva biti na vrhuncu”, rekao nam je Ivan Huklek (27), jedan od najperspektivnijih hrvača u Hrvatskoj. Na nedavno održanom Grand Prixu Zagreb Open 2023. osvojio je brončanu medalju, a na Olimpijskim igrama u Tokiju izborio peto mjesto. Iza njega su medalje na europskim i svjetskim natjecanjima, no kaže kako mu je posebno draga brončana koju je osvojio na juniorskom Europskom prvenstvu 2016. Huklek je inače član Hrvačkog kluba Sesvete, a trener mu je Anton Đok, ujedno i trener uspješne U-23 reprezentacije.

Kako se bliži Europsko prvenstvo za hrvače i hrvačice koje će se održati od 17. do 23. travnja 2023. u Areni Zagreb, Ivana smo u intervjuu za Generaciju upitali kako se priprema za ovo natjecanje, koliko mu znači nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, kako gleda na broncu s Grand Prixa Zagreb, što je presudno za uspjeh u hrvanju, tko mu je najveća podrška i što bi još volio osvojiti u svojoj sportskoj karijeri.

Za početak, kako gledate na brončanu medalju s Grand Prix Zagreb Opena?

Mislim da je u konačnici treće mjesto na turniru s tako jakom konkurencijom dobar rezultat, pogotovo za mene uzevši u obzir da nisam nastupao godinu dana zbog ozljede. Tako da mogu reći da sam zadovoljan s trećim mjestom, ali naravno uvijek je cilj završiti prvi ili što bolje plasirani. Treba uzeti od ovog turnira dobru pouku i sve greške pokušati ispraviti i nastaviti dalje.

Bliži se Europsko prvenstvo koje će se održati u Zagrebu. Kako se pripremate i koja su vam očekivanja?

Pripremni ciklus smo krenuli još u prosincu s bazičnim pripremama u Delnicama i Zagrebu. Nakon toga uslijedio je prvi kontrolni turnir koji je bio GP Zagreb Open, a nakon toga smo odradili kamp u Poreču, koji je ujedno i najjači kamp na svijetu s otprilike 250 hrvača iz 25 zemalja (ove godine). Trenutno se nalazim u Mađarskoj gdje odrađujemo jedan kraći ciklus od pet dana. Nama je u hrvanju, u pripremnom periodu jako bitno raditi sa što više sparing partnera, te iz tog razloga i ima dosta takvih kampova.

Trenutno se osjećam dobro i vidim da forma iz tjedna u tjedan raste tako da će do Europskog prvenstva biti na vrhuncu. Što se tiče mojih očekivanja, mislim da bih bilo jako lijepo u svom gradu uzeti europsku medalju, pred svojom publikom, tako da ću se sigurno potruditi i dati sve od sebe da se i to ostvari. Kao i na svakom natjecanju i ovdje će biti cilj uzeti medalju i biti što bolje plasirani.

Što vas pokreće u ovom sportu? Što je presudno za uspjeh u hrvanju?

Imam neku svoju unutarnju motivaciju koja me pokreće i gura da uvijek dajem svoj maksimum. Naravno, tu je i moja žena, dijete i cijela obitelj koji su uz mene i podrška, tako da je uz njih lakše. Hrvanje je sport u kojem ovisi puno faktora o uspješnosti, nije to samo jedna stavka. Uz samo hrvanje koje je najbitnije, kod hrvača je i jako bitna kondicijska priprema, to jest, trening snage, izdržljivost, aerobni i anaerobni trening. Tako da postoji tu puno faktora, ali opet ako si najbolji u svemu tome ne znači da ćeš imati zagarantirani uspjeh. Po mom mišljenju motivacija je najbitnija, ako si motiviran i želiš nešto ostvariti borit ćeš se za to. Na kraju krajeva cijeli život i je borba na neki način.

Olimpijske igre u Tokiju su vas plasirale na kartu poznatijih sportaša Hrvatske. Je li vam to ostalo u posebnom pamćenju i koje vam je natjecanje najdraže? Na koje ste rezultate najviše ponosni u dosadašnjoj karijeri?

Olimpijske igre su najbitnije i najvažnije natjecanje za svakog sportaša. Tako da mi sigurno jesu ostale u posebnom pamćenju, iako je medalja izostala na kraju. Ne prisjećam ih se previše, nego idem prema naprijed, tako da trenutno gledam prema Parizu 2024. Kada bih trebao birati najdraže natjecanje to bi bilo juniorsko Europsko prvenstvo 2016. na kojem sam bio treći. To je bila moja prva medalja s velikih natjecanja i s njome sam dobio sigurnost u nastavak svoje hrvačke karijere s tadašnjih 19 godina. Ne mogu baš reci na koje sam rezultate najviše ponosan, ali zasigurno su mi medalje s europskih prvenstava i svjetskog prvenstva najvrjednije u kolekciji te peto mjesto na Olimpijskim igrama.

Kako popularizirati hrvanje kao sport u Hrvatskoj?

Hrvanje je iz godine u godinu sve popularnije u Hrvatskoj. Imamo sve više djece koja se odlučuju za hrvanje. Žensko hrvanje je u zadnjih par godina u velikom usponu. Imamo sve više medalja s europskih i svjetskih prvenstava, tako da je to pokazatelj dobrog rada Hrvatskog hrvačkog saveza, hrvačkih klubova, itd… Naravno, ima tu još puno prostora za napredak.

Mislim da u prvom planu roditelji koji upisuju djecu na neki sport moraju znati da hrvanje razvija djecu i mentalno i fizički. Da ih razvija i odgaja u prave osobe. Nije hrvanje samo sport, hrvanje te nauči i priprema za život. 

Koje su vam želje i planovi za dalje? Što biste još voljeli postići u sportskoj karijeri?

Svakako bih volio osvojiti olimpijsku medalju, to bi bio vrhunac karijere i to mi i je cilj. Sljedeća godina je olimpijska godina i u ovoj godini imam prvu priliku gdje mogu ostvariti normu za Pariz, tako da se ove godine pripremam za najbitnije natjecanje, a to je prvenstveno svijeta.

U planu imamo sigurno odraditi i sljedeći olimpijski ciklus do 2028. godine, a za kasnije ćemo vidjeti jer ima još puno vremena do tada.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: United World Wrestling/Kostadin Andonov

TAGS: