/Ivana je osnivačica aplikacije za upoznavanje slobodnih katolika: ‘Dobila sam poticaj od Gospodina’

Ivana je osnivačica aplikacije za upoznavanje slobodnih katolika: ‘Dobila sam poticaj od Gospodina’

“Danas je online upoznavanje popularno, tako da postoje aplikacije za sve dating skupine. Apsolutno smatram da katolici trebaju svoju i da je za naše društvo važno da imamo što više svetih brakova i obitelji koje se mole i otvorene su životu”, rekla nam je Ivana Matković, vjernica, supruga i majka te osnivačica prve hrvatske aplikacije za upoznavanje slobodnih katolika.

Ova aplikacija napokon je dostupna za preuzimanje, a namijenjena je svim punoljetnim osobama koje žive katoličku vjeru, nemaju sklopljen sakrament ženidbe te žele hodanje sa svrhom koje vodi u sakrament braka. Cilj joj je olakšati upoznavanje i prvi kontakt osobama koje žele zasnovati obitelj.

Aplikacija je od 3. lipnja ove godine dostupna za preuzimanje za android i Iphone na području Hrvatske te u svim zemljama u Europi i regiji. U prva 24 sata od lansiranja preuzelo ju je više od 600 korisnika, što dovoljno govori o potrebama vjernika s ovih prostora. Sve je započelo s Facebook grupom Holydate koja je s godinama rasla i danas broji više od 4.400 članova. Iako je Ivana odrasla u tradicionalnoj katoličkoj obitelji, ističe kako joj se život promijenio nakon obraćenja 2006. godine. Tada je počeo njezin hod u duhovnosti, i to unutar zajednice Božja pobjeda na zagrebačkom Jarunu. Bilo je, priznaje, i uspona i padova, borbi i križeva, ali iskustvo Božje ljubavi ju je u konačnici uvijek vratilo na prave tračnice. Danas kroz rad u Holydateu, majčinstvo i bračni život na poseban način gleda Gospodina kako čini djela Velika i to ju raduje, puni i daje snagu za dalje.

Ivana je u intervjuu za 7Dnevno govorila o ideji za aplikaciju i njezinim posebnostima, Holydate druženjima uživo, značenju vjere u njezinom životu, što sve aplikacija nudi solo katolicima, zašto je važno i na ovaj način povezati one koji žive kršćanske vrijednosti te što bi poručila svim vjernicima koji i dalje bezuspješno traže budućeg supružnika, a želja im je zasnovati obitelj.

‘Odvažila sam se ući u rizik’

Kako ste došli na ideju za ovu aplikaciju? Jesu li mladi vjernici željni upoznavanja ‘srodne duše’ ovim putem?

Prije tri godine u molitvi sam dobila poticaj od Gospodina vrlo jasno i konkretno da napravim mobilnu aplikaciju za upoznavanje katolika s druženjima uživo. U tom trenutku se tako veliki pothvat činio neostvariv i financijski prezahtjevan, ali odvažila sam se ući u taj rizik i Gospodin je blagoslivljao svaki moj korak. Dok sam razvijala koncept funkcionalnosti za aplikaciju i skupljala ponude programera, otvorila sam Facebook grupu Holydate i krenula sa susretima uživo.

Vrlo brzo se usmenom predajom prikupio lijepi broj slobodnih mladih vjernika željnih druženja. Organizirala sam susrete dva do tri puta mjesečno – od speed date-a, duhovnih obnova, hodočašća u Međugorje, dočeka Nove godine, ljetovanja, izleta u prirodu, filmskih večeri, kuglanja i slično.

I sami ste upoznali supruga na jednom takvom izletu. Kako je izgledao vaš prvi susret?

Supruga sam upoznala na Holydate izletu na Slunjčicu koji sam organizirala. Kristijan se prijavio s prijateljem i došao kao sudionik. “Slučajno” smo na ručku sjeli za isti stol i tu su krenule prve simpatije. Tijekom cjelodnevnog druženja smo imali priliku popričati još nekoliko puta. Nakon izleta sam mu se javila na Facebooku i on je odmah predložio kavu te smo tako krenuli s upoznavanjem. Nakon šest mjeseci smo se zaručili, a nakon godine dana vjenčali. Danas imamo kćerkicu staru godinu dana.

Od susreta uživo ste došli ste i do aplikacije za upoznavanje. Koje su njezine posebnosti i tko je sve može koristiti? Objasnite nam kako izgleda aplikacija i proces prijave. 

Aplikaciju mogu koristiti svi slobodni punoljetni mladići i djevojke koji nemaju sakrament braka, neovisno o godinama. Aplikacija je dostupna u Hrvatskoj i regiji te u svim državama Europe. Posebnost aplikacije jest ta što je namijenjena za osobe koje žele upoznavanje i hodanje s ciljem sakramenta ženidbe i zasnivanja obitelji. Većina dating aplikacija je namijenjena neobaveznim druženjima i zabavi, po tome je Holydate različit od ostalih. Također, svaki profil se ručno verificira od strane naših admina potvrdom svoje selfie fotografije, te profilna slika na aplikaciji mora prikazivati fotografiju lica osobe i nepromjenjiva je. Svi profili koji ne poštuju to i ostala naša pravila se odmah brišu, tako da nema lažnih profila.

Proces prijave je jednostavan. Korisnik se registrira sa svojom mail adresom i lozinkom, u inbox dobije verifikacijski mail od nas i klikom na link koji je dobio potvrđuje svoju mail adresu i može nastaviti s prijavom. Prvo se upisuje pet osnovnih informacija o sebi: ime, dob, visina, obrazovanje, ima li djecu, je li pušač i slično. Nakon toga se unosi dvije do pet fotografija i slijedi 30 „Bolje me upoznaj“ pitanja, nakon čega osoba može krenuti pretraživati profile i lajkati osobe koje joj se sviđaju. Aplikacija nije bazirana na svajpanju, nego se profili mogu listati gore/dolje. Besplatne funkcije su kreiranje profila, pregledavanje profila drugih korisnika, lajkanje i ako dođe do obostranih simpatija kreće dopisivanje u chatu. Osim toga, nudimo i dodatne funkcionalnosti kroz plus i premium pretplate kao što su superlajk, poruka uz superlajk, uvid u odgovore na „Bolje me upoznaj“ pitanja, te opcija „Vidi kome se sviđam“.

‘Budimo oprezni i mudri’

Brojni mladi upoznaju se preko interneta, no mnogi se i dalje boje da će biti prevareni, odnosno da se pojedine osobe krivo predstavljaju. Kako skinuti ovu stigmu i kako izbjeći neželjene situacije?

U virtualnom svijetu su moguće takve situacije, ali ja bih rekla i u realnom životu jednako. Takve situacije je najbolje izbjeći mudrim pitanjima prilikom dopisivanje gdje se može vrlo brzo zaključiti tko je s druge strane, ne otvarati se previše, to jest, ne pisati preosobne stvari o sebi. Primjerice, svoju kućnu adresu i slično, ne dopisivati se predugo, nakon dva do tri dana tipkanja dogovoriti kavu, prije susreta uživo možda prelistati i Facebook profil osobe ako ga ima, te za prvih nekoliko susreta obavezno odabrati kafić i neko dnevno druženje.

Osobe koje vidimo u virtualnom svijetu, to jest, na aplikaciji su iste osobe koje susrećemo i u Crkvi, na ulici, na poslu. Jednako može manipulirati i lagati nepoznata osoba koju smo upoznali vani u izlasku ili na molitvenom susretu, pa kasnije otišli s njom na kavu, kao i osoba koju smo upoznali online, pa otišli na prvu kavu. Na kraju je uvijek odgovornost na nama da budemo oprezni i mudri s kime provodimo vrijeme.

Vjernici koji žele upoznati nekoga istih vrijednosti mogu to učiniti i uživo na duhovnim susretima, hodočašćima i slično. Primjerice, i sami organizirate takve susrete u Međugorju i drugdje.

Da, Holydate održava susrete uživo i brojni vjernici se odazivaju. Susreti obično broje oko 150 osoba kada su party u kafiću ili idemo s dva autobusa u Međugorje. Najbolja je prilika uživo doći i upoznavati se, ali nemaju svi priliku za to, s obzirom na to da ima vjernika iz raznih država. Pogotovo naši mladi koji rade vani u Austriji, Njemačkoj i slično. Njima će aplikacija omogućiti da upoznaju osobu iz grada u kojem žive i brže i lakše se ciljano dogovore za kavu nakon nekoliko koraka i vide da li ima simpatija.

Druga stavka je stil života. Danas je sve online i mlade generacije, a i dio osoba zrelije dobi, voli više početi online pa onda uživo. To je i zona komfora – jednostavnije je i manje nelagodno. Primjerice, posebno muškarcima jer ne moraju prilaziti i smišljati kako se predstaviti, odnosno započeti razgovor i ako budu odbijeni osjećaj je puno intenzivniji nego online. Uživo je ljepše, ali su i sramežljiviji i više izloženi. Događa se tako da većina njih niti ne prilaze jedni drugima pa dođu na susret i nikog novog ne upoznaju. Na aplikaciji pak nema srama ili nelagode, brzo stupate u kontakt i puno su veće šanse za dogovoriti sastanak i oni koji su sramežljivi u kraćem vremenu mogu naći osobu koja im se sviđa.

Posvetili ste se spajanju vjernika. Koje je značenje vjere u Vašem životu? Kako u vašoj obitelji živite kršćanske vrijednosti?

Gospodin mi je na prvom mjestu u životu. Njemu sam zahvalna na daru života i svim blagoslovima koje mi je dao. Prvenstveno na milosti susreta s Njime prije 18 godina i da Ga upoznam osobno i mojim obraćenjem koje je uslijedilo nakon toga, na braku i majčinstvu i na Holydate-u. Trudim se razlučivati na što me Bog poziva i što je Njegova volja za mene u velikim odlukama i prekretnicama, kao i u malim svakodnevnim situacijama, trudim se prepuštati Duhu Svetom da me vodi u danu i osluškivati svoje potrebe i srce. Odrasla sam tradicionalnoj katoličkoj obitelji, a nakon obraćenja 2006. godine moj hod u duhovnosti se formirao kroz program Injigo-Ignacijanske duhovne vježbe u svakodnevnom životu koje sam obavljala pet godina i zajednicu Božja pobjeda koju smo pokrenuli početkom 2007. godine na Jarunu.

Bilo je u tom hodu uspona i padova, borbi i križeva, ali iskustvo Božje ljubavi me u konačnici uvijek vrati na prave tračnice. Danas kroz rad u Holydate-u i majčinstvo i bračni život na poseban način gledam Gospodina kako čini djela Velika i to me raduje, puni i daje snagu za dalje. U našoj obitelji živimo kršćanske vrijednosti tako što se molimo, idemo na sv. Euharistiju, praštamo i ljubimo, trudimo se živjeti po Božjim načelima i rekla bih kao najvažnije -prepoznavati Božju volju za nas kao obitelj. Ako nam se nešto čini lakše i ljepše, a da to nije trenutno volja Božja, onda ne idemo tim putem, nego i punom težim ako je to put našeg spasenja.

‘Ne čekajte čudo s Neba’

Na kojim vrijednostima je naglasak u Vašoj aplikaciji za upoznavanje. Zašto je važno da se mladi koji dijele iste kršćanske vrijednosti i ovim putem mogu spojiti? 

U našoj aplikaciji je naglasak na osobnosti, zato ima puno prostora da se ljudi opširno tekstualno izraze o raznim temama od svojih stavova o odgoju djece, koliko se mole, da li žive sami  s roditeljima, što misle o nekim ključnim pitanjima Nauka katoličke crkve, koliko hodati prije braka, o predbračnoj čistoći, čak i kućanskim poslovima kakve su im navike i stil života i slično. Važno nam je da se mladi, ali i oni zrelije dobi imaju gdje upoznati što je trenutno veliki problem.

Nakon što se završi studij i krene u radni odnos, većina poznanika se vjenča, krug slobodnih novih osoba koje upoznaju se svede na minimum ili potpuno ugasi i teško je naći mjesto gdje i kako nekog novog upoznati. Danas je online upoznavanje na prvom mjestu tako da postoje aplikacije za sve dating skupine. Apsolutno smatramo da katolici trebaju svoju i da je za naše društvo važno da imamo što više svetih brakova i obitelji koje se mole i otvoreni su životu, to je budućnost i glavni stup našeg društva i domovine.

Što biste poručili mladim vjernicima koji još bezuspješno traže partnera, odnosno budućeg supružnika?

Poručila bih im da ne odustaju, da vjeruju Gospodinu i predaju mu se potpuno, osluškuju u molitvi na što ih poziva i gdje da se daju, ali isto tako da rade sve što je u njihovoj moći da se to ostvari. To uključuje rad na sebi psihološki/duhovni, tjelovježbu, intelektualni rad, razvijanje na poslu i u karijeri, socijalne kontakte, odnosno druženja s prijateljima, obitelji, novim osobama…Najgora je izolacija, tako se tone u depresiju i anksioznost koja je danas jako raširena. Neka to vrijeme samaštva bude radosno iščekivanje i plodno iskorišteno vrijeme, a ne čekanje i očajavanje.

Poručila bih im neka ne čekaju čudo s Neba, da će se bračni partner stvoriti dok sjede u svojoj sobi, jer Bog, iako može učiniti čudo, više voli redovni put i naravnim načinom da osoba dođe do cilja, jer tako raste u krepostima. Neka skinu aplikaciju, nek dejtaju i dolaze na naše susrete, druže se i budu radosni. Bog za svakog ima pravo vrijeme i pravu osobu, ako je osoba pozvana na život u bračnom staležu. Trenutno traju prijave za Holydate ljetovanje u Splitu. Imamo dva termina krajem srpnja za dob do 45 godina i jedan termin u kolovozu. Termin u kolovozu predviđen je za sudionike 40+ godina, ali i mlađe. Naravno, koji žele. Radi se o samostanu Sv. Marije Krucifikse gdje smo bili i prošle godine te dobili pozitivne reakcije, stoga ponavljamo lokaciju. Prijave za ljetne susrete su otvorene.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Holydate