/Ivana Paradžiković: Sanjarila sam da spašavam svijet, zato sam i odabrala ovaj poziv!

Ivana Paradžiković: Sanjarila sam da spašavam svijet, zato sam i odabrala ovaj poziv!

Dugogodišnja urednica i voditeljica emisije ‘Provjereno’ Nove TV, Ivana Paradžiković ove je subote imala poseban razlog za slavlje. Na dodjeli Zlatnog Studija lijepa 38-godišnja novinarka nije skidala osmijeh s lica jer je upravo ‘Provjereno’ publika izabrala za TV emisiju godine. Veliko je to priznanje za njezin tim koji se već 12 godina bavi svim važnim problemima društvene i političke svakodnevice.

Svoj je poziv Ivana pronašla u novinarstvu koje je studirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Bogatu karijeru započela je još 2003. kao novinarka u informativnom programu Nove TV. Iako je na televiziji obavljala razne vrste poslova – od novinarstva, pisanja scenarija do produkcije, ističe kako joj je najdraži posao ovaj trenutačno. Ivana nam je u razgovoru otkrila koliko joj znače priznanja, što je motivira u radu, je li joj izgled pomogao u karijeri, kako je na nju utjecalo teško djetinjstvo te ima li tremu pred kamerama.

Bili ste nominirani za Zlatni Studio u kategoriji TV voditelj/voditeljica godine, no nagrada Vam je izmakla ‘za dlaku’. No emisija “Provjereno” je zato nagrađena za TV emisiju godine. Jeste li očekivali ovu nagradu? Kako ste se osjećali na dodjeli  i koliko Vam znači ovo priznanje?

Nismo je očekivali, ali smo joj se svakako nadali, a to se moglo vidjeti i po našim ozarenim licima. Naš selfie je hit na društvenim mrežama, a svi ga uspoređuju s onim famoznim oskarovskim. Nasmijani smo od uha do uha jer smo istinski sretni i ponosni. Što gledatelji misle o nama znamo svakoga petka kada nam stigne izvještaj o rezultatima gledanosti, ali za ovu nagradu ipak nominira struka i zato nam je drago znati da i oni cijene naš trud i rad.

Već 12 godina dio ste ‘Provjerenog’ koji uređujete. Koliko Vam znači ovaj istraživački magazin Nove TV, ali i Vaši kolege? Što vas i dalje motivira da budete dio ove ekipe i jeste li ikada razmišljali o promjeni posla?

Mi smo odavno prerasli kategorije kolega i postali mnogo više od toga. Redakcija ‘Provjerenog’ je, uz sve ljepote ovoga posla, ipak najbolji dio tih mojih gotovo 12 godina na Novoj TV. Toliko je tu proliveno suza, i tužnih i onih radosnica i neprospavanih noći i stresa i izvojevanih pobjeda. No ono što nas i dalje tjera da ne posustanemo jest odgovornost koju osjećamo.

Dogurali smo tu gdje jesmo, činimo velike promjene prijeko potrebne u društvu i nema odustajanja. Veće je to od nas samih. Poruka, stisak ruke, pogled zahvalnosti zbog neke pobjede koju smo za nekoga izborili, onome tko to nije doživio teško je shvatiti, ali vjerujte, nama je to neiscrpan izvor snage.

‘Novinari su na udaru šaka, prijetnji, uvreda i tužbi

Izjavili ste prilikom dodjele Zlatnog Studija kako je ‘vraški teško opstati, to jest, ostati na vrhu’. Koliko je truda potrebno da bi emisija poput ‘Provjerenog’ i dalje bila gledana i cijenjena?

Opstati na samom vrhu toliko dugo godina i pritom ostati normalni, čvrsto s nogama na tlu naš je najveći uspjeh. Ne zanosimo se pohvalama, više volimo razgovarati o kritikama. Međutim, današnje je vrijeme posebno teško i za nas novinare. Stanje slobode medija u Hrvatskoj je zabrinjavajuće – na 69. smo mjestu svjetske liste.

Novinari su na udaru šaka, prijetnji, uvreda i tužbi – i to zbog satire ili pak istinitih tvrdnji, a ne kleveta. Vrijeme je da se novinari svi zajedno udruže i probude. Tim razlogom se ovih dana u HND-u održava i javna tribina naziva “Novinarstvo pred sudom”.

‘Selfie ekipe ‘Provjereno’ s dodjele Zlatnog Studija

Osim profesionalnosti, u medijima Vas često spominju i radi Vašeg izgleda. Bili ste izabrani i za najljepšu hrvatsku voditeljicu. Što vam znače ovakve titule i koliko Vam je izgled pomogao ili možda odmogao u karijeri?

Jasno da je izgled bitan kada radiš na televiziji, ali ja mislim da je u mojem slučaju presudnije to što se meni sve čita na licu – i sreća i tuga i ljutnja. Sve proživljavam i gledatelji to vide. Njih ne možeš prevariti.

Na Svjetski dan izbjeglica na Instagramu ste se prisjetili teškog djetinjstva. U ratu je Vaša obitelj protjerana, kao još 40.000 Hrvata u Vojvodini, a selili ste se čak 17 puta. U Njemačkoj se niste uklopili. Kako danas gledate na taj dio života i što biste poručili onima koji još uvijek etiketiraju druge i drugačije?

Vjerujem da me upravo taj dio života izgradio kao osobu, osjetljivu na mržnju, netoleranciju, osuđivanje i isključivanje drugačijih. On me i osnažio da se borim svim silama protiv toga.

Kako to da ste odabrali novinarstvo kao poziv? Čime biste se bavili da niste novinarka i urednica?

Kao dijete sam sanjarila da spašavam svijet i maštala sam da sam misionarka negdje u Africi. Novinarstvo kao poziv je najbliži toj definiciji služenja javnom dobru.

‘Ne podilazimo najnižim strastima’

Radili ste kao novinarka, producentica i autorica scenarija. Koji Vam je posao najdraži? Smeta li Vas žutilo i kako biste ocijenili stanje u novinarstvu danas?

Najdraži posao mi je ovaj moj trenutačno. Ne smeta mi žutilo, ali ja ne volim sudjelovati u tim rubrikama. Tko voli, nek izvoli. Isto tako, ne volim niti generaliziranje pa ne bih općenito ocjenjivala stanje u medijima. Znam da mi svoje gledatelje ne podcjenjujemo niti podilazimo najnižim strastima, a niti ikada razmišljamo isključivo o gledanosti kada pristupamo nekoj temi. Vjerujem da je to razlog zašto mi tako dugo opstajemo.

Kao mlada novinarka dobili ste glavno mjesto pred televizijskim kamerama u informativnim emisijama, kao voditeljica u emisiji Vijesti i u središnjoj informativnoj emisiji ‘Dnevnik Nove TV’ te poslije u emisiji Provjereno. Kako se osjećate pred kamerama i imate li tremu kada je riječ o snimanju uživo?

Uvijek imam tremu kada trebam pričati o sebi. To mi je izuzetno nelagodno. S druge strane, kada je riječ o našim pričama i našim sugovornicima, tada se pretvaram u drugu osobu i ništa mi nije problem ni teško.

Dobitnica ste brojnih priznanja poput ‘Večernjakove ruže’ i nagrade ‘Krunoslav Sukić’ za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava. Na što ste u Vašoj dosadašnjoj karijeri najviše ponosni?

Upravo na tu nagradu, za promicanje mirotvorstva. Biti laureate u takvoj družini velika mi je čast.

Koji su Vam planovi za budućnost i kako vidite ‘Provjereno’ narednih nekoliko  godina? Na koje biste se teme ili probleme voljeli fokusirati?

Nikada ne radim planove. Mi živimo od četvrtka do četvrtka. Jedino što nam je u fokusu, i to do zadnje minute prije nego emisija ode u eter, jest da ona bude što bolja. Za to iz tjedna u tjedan dajemo posljednje atome svoje snage. I sve dok je tako, dok posao ne ‘odrađujemo’, znam da smo baš tamo gdje trebamo biti.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Ivana Paradžiković, Nova TV