/Svjetska prvakinja Lena Stojković: ‘Pokazala sam sebi koliko sam zapravo jaka i ustrajna’ 

Svjetska prvakinja Lena Stojković: ‘Pokazala sam sebi koliko sam zapravo jaka i ustrajna’ 

“Osobno se nikad nisam osjetila u nekom lošijem položaju u svom sportu zato što sam žena, pogotovo ne u mom klubu. Treneri se ponekad znaju našaliti da smo mi “ženski taekwondo klub Marjan” jer često zna biti više djevojaka na treningu nego mladića”, rekla nam je Lena Stojković (21), mlada hrvatska reprezentativka i aktualna svjetska prvakinja u taekwondou.

Svjetsko zlato u kategoriji do 47 kila obranila je u lipnju ove godine na prvenstvu u Bakuu na kojem je Hrvatska osvojila ukupno čak 6 medalja, najviše medalja među svim državama. Djevojka je to koja je prošle godine obranila i naslov prvakinje Europe, a osvojila je i zlato na Europskim igrama te svojim rezultatima pokazala da trenutno ne postoji bolja od mlade članice splitskog Marjana.

Lena nam je u intervjuu za Generaciju otkrila kakav je osjećaj biti svjetska i europska prvakinja, što je sve potrebno za vrhunske uspjehe u taekwondou, priželjkuje li nastup na Olimpijadi, kakav je položaj žena u sportu danas te što bi poručila mladim sportašicama koje tek ulaze u svijet taekwondoa i žele se profesionalno baviti ovim sportom.

‘Osjećaj je lijep’

Olimpijske igre san su svakog sportaša. Koliko ste blizu plasmanu na Olimpijske igre u Parizu?

Slažem se. Trenutno je u Hrvatskoj situacija da su u nekoliko olimpijskih kategorija dva sportaša ili u prvih 6 na ljestvici ili u užem izboru za nastup na Olimpijskim igrama. Ja sam u takvoj situaciji, a konačnu odluku još ne znam.

Kakav je osjećaj biti svjetska i europska prvakinja u taekwondou?

Kada razmišljam o tome i prisjećam se tih postignuća, naravno da sam ponosna i osjećaj je lijep i motivira me za neke nove ciljeve, a također sam zahvalna na svim tim pruženim prilikama koje sam, nadam se, iskoristila najbolje što sam mogla.

Uglavnom pokušavam što više biti u sadašnjosti i razmišljati o budućnosti, ali ponekad mi pomogne i popravi mi raspoloženje malo se prisjetiti tih uspjeha.

Koliko vam je bilo teško osvojiti zlato na Europskim igrama i kako ste se osjećali na tronu? Na koje ste recentne uspjehe najviše ponosni?

Europske igre bile su treće po redu veliko natjecanje koje smo imali u periodu od nešto manje od mjesec dana. Osjetila sam malu količinu umora, kako fizički tako i psihički, ali znala sam da me čeka još jedno veliko natjecanje i novi izazov.

Borbe nisu bile lake, ali uživala sam iz runde u rundu i ostala fokusirana na cilj. Trenutno me možda ponosnom najviše čini obrana naslova svjetske prvakinje jer sam tu otkrila i pokazala sebi koliko sam zapravo jaka i ustrajna da se izdignem iz raznih situacija, da ne odustajem. 

‘SVJETSKA PRVAKINJA’ Lena Stojković za Generaciju o fantastičnom uspjehu u taekwondou: ‘Veseli me što je ovo tek početak!’

Više djevojaka u klubu

Što je sve potrebno za vrhunske rezultate u ovome sportu?

Razina natjecanja na kojoj mene najviše ispunjava natjecati se u mom sportu zahtjeva, naravno, kao i svaki profesionalni sport, velika odricanja, predanost i rad. Mislim da je prije svega važno ono zašto se nečime bavite, a za mene je to velika ljubav prema taekwondou i sve ono što mi zauzvrat pruža.

Naravno, mora postojati disciplina, volja i želja za radom, ali moramo se i neprestano znati uzdizati kada padnemo jer neuspjesi su neizbježni, ali važno je kako se nosimo s njima. Mislim da će ako ne odustajemo i stalno napredujemo rezultat kad tad doći.

Kakav je položaj žena u sportu danas? Kakav je položaj sportašica u taekwondou? 

Osobno se nikad nisam osjetila u nekom lošijem položaju u svom sportu zato što sam žena, pogotovo ne u mom klubu. Treneri se ponekad znaju našaliti da smo mi “ženski taekwondo klub Marjan” jer često zna biti više djevojaka na treningu nego mladića. 

U tenisu i nogometu se puno govori o izjednačavaju honorara za sportaše i sportašice. Kako je u taekwondou? Ima li razlika u nagradama i radi li se na njihovom izjednačavanju?

Koliko znam kod nas se dobivaju nagrade ovisno o težini rezultata koji je ostvaren i mislim da je to jednako bez obzira na spol, a mislim da se isto to odnosi i na stipendije.

Jeste li se kao sportašica i žena susretali s predrasudama ili možda mobingom tijekom karijere? U kakvim ste odnosima s drugim natjecateljicama, ima li netrpeljivosti i otežavaju li ponekad žene ženama u profesionalnoj karijeri?

Nisam imala nekakva negativna iskustva takve vrste u karijeri. S ostalim sportašicama sam uglavnom u dobrim odnosima i odnosi, barem izvan tatamija, su uglavnom prijateljski i međusobno možemo utjecati jedna na drugu jedino da se poboljšavamo i guramo da budemo bolje.

Poruka sportašicama: ‘Vjerujte u sebe’

Može li su u Hrvatskoj živjeti od taekwondoa? Kakva je vaša situacija? Studirate fizioterapiju. Koliko imate do diplome i koji su vam planovi?

Mislim da se može u redu živjeti. Naravno da su u nekim državama prihodi veći, u nekima možda i manji, ali meni osobno niša ne fali. Nisam pretjerano rastrošna i uglavnom štedim ili trošim na osnovne potrebe.

Studij je trenutno u drugom planu, završila sam prvu godinu i sada pauziram, ali nakon sljedećeg ljeta planiram nastaviti. Nakon sportske karijere bi me svakako zanimalo na taj način ostati u sportu.

Što biste poručili mladim sportašicama koje tek ulaze u svijet taekwondoa i žele se profesionalno baviti ovim sportom?

Željela bih da zapamte da uvijek ostanu svoje i okreću se sebi u teškim trenucima, kao i da se prisjete zašto to rade i što ih čini sretnima kada to rade.

Vjerujte u sebe i slijedite svoj put, bez obzira kojom brzinom išle, jer ono što je namijenjeno vama uvijek će pronaći put do vas, samo je pitanje je vremena.

Maja Šubarić Mahmuljin/Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Dals Taekwondo

*Tekst je objavljen u sklopu projekta „Žene u 21. stoljeću- je li jednakost nedostižna?“ kojeg financira Agencija za elektroničke medije.