/Međunarodni dan protiv raka: U Hrvatskog godišnje oboli oko 23.000 ljudi

Međunarodni dan protiv raka: U Hrvatskog godišnje oboli oko 23.000 ljudi

U prostorijama Ministarstva zdravstva pod sloganom „Ja jesam i hoću“ konferencijom za medije održanoj 4. veljače obilježen je Međunarodni dan protiv raka (World Cancer Day). Borba protiv raka je prioritet Ministarstva zdravstva, zbog čega je u Vladin plan reformi uvršteno donošenje Nacionalnog plana protiv raka, sa ciljem osvješćivanja javnosti o raku kao velikom javnozdravstvenom problemu, poboljšanja prevencije te poboljšanja dijagnostike i terapije za svakog oboljelog, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Danas je Svjetski dan protiv raka koji obilježava cijeli svijet, a ujedno počinje i Hrvatski tjedan protiv raka. Nažalost, predviđa se da će broj umrlih u svijetu u idućih 20 godina s 18 milijuna godišnje porasti na oko 30 milijuna. U Hrvatskog godišnje oko 23.000 ljudi oboli od raka, a predviđa se njihov porast slično kao i u svijetu”, rekao je ministar Kujundžić na konferenciji za novinare.

O aktualnostima na ovom području govorili su i dr. sc. Mario Šekerija, voditelj Registra za rak RH pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, te prof. dr. Stjepko Pleština ispred Povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana protiv raka Ministarstva zdravstva.

U ime prof. dr. sc. Mirjane Kujundžić Tiljak, ravnateljice Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Nataša Antoljak govorila je o obrazovanju zdravstvenih djelatnika i preventivnim aktivnostima, a zatim prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

U Hrvatskoj se provodi organizirani probir na rak dojke i rak debelog crijeva. Također se provodi organizirani probir na nacionalnoj razini za rak vrata maternice, koji je u reorganizaciji zbog potencijalnog uvođenja HPV dijagnostike kao metode probira. U tijeku su i pripreme za uvođenje probira za rak pluća niskodoznom CT dijagnostikom.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u Hrvatskoj se provodi od 2006. godine. Program uključuje mamografiju za sve žene u dobi od 50 – 69 godina. Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke. Analiza rezultata je pokazala da je prosječni odaziv u RH oko 60 posto, a pojedine županije bilježe odaziv između 70 i 80 posto.

Nacionalni  program ranog otkrivanja raka debelog crijeva se provodi od 2007. godine. Svake se dvije godine pismom pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju. Dobni raspon i način provedbe programa je u skladu s preporukama Europske komisije.

U nekoliko je županija postignut značajan porast broja osoba koje su se odazvale, što je rezultat trajnog prosvjećivanja građana. Procjena udjela testiranih osoba unutar programa je 21 posto. Osobita vrijednost programa je visok udio osoba u kojih su otkriveni i uklonjeni polipi, što predstavlja najbolju prevenciju raka debelog crijeva.

Za suzbijanje ovog vodećeg javnozdravstvenog problema neophodno je jačanje suradnje cijelog zdravstvenog sektora te intenzivna suradnja s civilnim sektorom. Takav se pristup najbolje očituje u nacionalnim programima ranog otkrivanja raka u koje je izravno uključeno više od 5000 zdravstvenih djelatnika. Združeno, koordinirano djelovanje još većeg broja zdravstvenih ustanova i djelatnika temelj je Nacionalnog plana protiv raka, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.

mšm

Foto: zdravlje.gov.hr