/Važan korak za zapošljavanje osoba s Down sindromom: ‘Ovime se pružaju jednake mogućnosti za sve’

Važan korak za zapošljavanje osoba s Down sindromom: ‘Ovime se pružaju jednake mogućnosti za sve’

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska zajednica za Down sindrom svečano su prvog dana veljače ove godine potpisale sporazum o suradnji s ciljem poticanja zapošljavanja osoba sa sindromom Down. Ovaj važan korak ima za cilj podići svijest poslodavaca i šire društvene zajednice o potrebama i mogućnostima osoba sa sindromom Down te promicanje programa inkluzije u radnom okruženju.

O svemu se oglasila Hrvatska zajednica za Down sindrom koja je na društvenim mrežama istaknula važnost ovog sporazuma koji omogućuje jednake mogućnosti za sve.

“Sporazum predstavlja predanost obiju strana u stvaranju poticajne okoline koja potiče ravnopravnost i pruža jednake mogućnosti za sve. Kroz suradnju s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom, Hrvatska udruga poslodavaca želi postati pokretač promjena u društvu, potičući integraciju osoba sa sindromom Down u radne zajednice diljem zemlje.

U Republici Hrvatskoj trenutno 11 osoba s Down sindromom ima zaključen ugovor o radu, dok potrebu za zapošljavanjem trenutno iskazuje 20 do 30 osoba odgovarajućih kvalifikacija. Više od 70% trenutno zaposlenih osoba sa sindromom Down je zaposleno u privatnom sektoru, stoga ističemo potrebu za poticanjem većeg u javnom sektoru“, zaključila je mr.sc. Dinka Vuković, dipl. ing., predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom.

‘PRIMJER DOBRE PRAKSE’ Iz Decathlona poručili: Tonia se odlično uklopila u naš tim svojim vedrim duhom i voljom za radom!

Foto: Facebook/Hrvatska zajednica za Down sindrom

Izgradnja društva koje cijeni različitosti

Dalje nastavljaju kako se ovim sporazumom obje strane obvezuju na zajedničko promicanje svijesti o važnosti inkluzivnog zapošljavanja putem različitih inicijativa, edukacija i događanja. Plan je podržati programe obuke poslodavaca kako bi stvorili poticajno okruženje za rad, prilagođeno potrebama osoba sa sindromom Down.

Na kraju zaključuju:

„Hrvatska udruga poslodavaca će kroz ovu suradnju zastupati zajedničke interese poglavito usmjerene na izradu kvalitetnijeg zakonodavnog okvira koji bi poticao i olakšao zapošljavanje osoba sa sindromom Down. Vjerujemo kako će ova suradnja rezultirati stvaranjem održivih modela inkluzivnog zapošljavanja te će pridonijeti izgradnji društva koje cijeni različitosti i pruža prilike svim svojim građanima“, istaknula je Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca”, stoji u objavi na Facebooku.

Pomoć kod traženja poslodavaca

Na potpisivanju sporazuma bila je i Natalija Belošević, tajnica HZDS ali i predsjednica Udruge za sindrom Down Zagreb koju smo upitali što konkretno znači ovaj sporazum i kako će pomoći osobama s Down sindromom da se zaposle u Zagrebu, ali i diljem Hrvatske.

“To nije velik korak samo za nas u Zagrebu, već i za sve hrvatske udruge za sindrom Down. Naime, tu su još Dubrovnik, Osijek, Zadar, Rijeka, Čakovec, Virovitica i Split. Ovim sporazumom otvorit će se mogućnosti za mlade i odrasle osobe s Down sindromom. Kao što i same udruge aktivno traže potencijalne poslodavce, od sada će nam i Hrvatska udruga poslodavaca pomoći pri zapošljavanju naših članova”, započela je Belošević.

Dodala je kako uz pomoć Hrvatske zajednice za sindrom Down u Udruzi za sindrom Down Zagreb već imaju programe kojima educiraju mlade koji se žele zaposliti, te pružaju podršku novim i starim poslodavcima.

“Nadam se da će i druge udruge provoditi programe pripreme mladih s Down sindromom za tržište rada, kako bi postali punopravni i aktivni članovi zajednice. Vjerujemo da ćemo naći potencijalne tvrtke koje će htjeti zaposliti osobe s Down sindromom i da će se povećati broj onih koji rade. Naravno, uz podršku naše zajednice, jer mi smo im podrška cijelo vrijeme.”

Napomenula je kako je u Zagrebu zaposleno šest osoba s Down sindromom, a trenutno je sedma osoba u pripremi za posao.

“Na temelju dosadašnjeg iskustva u zapošljavanju, te svih znanja koja smo stekli kroz sudjelovanje Hrvatske zajednice za sindrom Down u brojnim Europskim projektima na temu zapošljavanja, formirali smo grupu od desetak mladih koji jednom tjedno dolaze na radionice pripreme za tržište rada. Kako sada stvari stoje, do jeseni će nekoliko mladih biti spremno za zapošljavanje. Vrlo je važno napraviti temeljitu pripremu kompetencija potrebnih za rad i poticati razumijevanje ozbiljnosti dobivanja posla. Roditeljima svakako savjetujemo da pričekaju određeni vremenski period, budući da dosta mladih nije potpuno zrelo i spremno za zapošljavanje odmah po izlasku iz srednje škole. Ovaj sporazum nam svakako daje vjetar u leđa i veće mogućnosti za zapošljavanje mladih sa sindromom Down”, zaključila je Natalija Belošević.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook/Udruga za sindrom Down Zagreb