/Hrvatski inovator pomoću satelitskih podataka spašava prirodu: ‘Važno je spriječiti širenje zagađenja u moru’

Hrvatski inovator pomoću satelitskih podataka spašava prirodu: ‘Važno je spriječiti širenje zagađenja u moru’

“Naš konačni cilj je očuvanje prirodnih resursa za sadašnje i buduće generacije. Turizam, energetika, komunalna infrastruktura, ribarstvo i akvakultura imaju ključnu ulogu u održivom upravljanju okolišem”, rekao nam je mladi znanstvenik Mario Špadina, direktor i suosnivač startupa SeaCras. Hrvatska je to tvrtka specijalizirana za prikupljanje i analizu satelitskih podataka u svrhu praćenja stanja voda i mora.

Unutar projekta “Zeleno nije samo moda!” izvještavamo o zaštiti okoliša i mladim inovatorima koji svojim zelenim rješenjima pridonose održivoj budućnosti u Hrvatskoj. Jedan od njih jest i Mario čiji je tim sa svojom inovacijom 2020. godine bio jedan od pobjednika na Zagreb Connectu, najvećoj hrvatskoj startup konferenciji koju organizira ZICER- Zagrebački inovacijski centar.

Maria smo upitali o samoj ideji i počecima startupa, po čemu je poseban, kako satelitska tehnologija može pomoći da pronađemo bolje rješenje za sutra, zašto su se odlučili za zelenu inovaciju, s kime sve surađuju i kako postići održivu budućnost.

Kako je nastao SeaCras? Od kuda ideja, po čemu je poseban i što nudi?

U SeaCrasu koristimo suvremenu tehnologiju kako bi učinkovito i precizno nadzirali priobalne vode, koristeći satelitske snimke visoke rezolucije. Da bismo dobili vrijedne podatke, provodimo temeljitu obradu snimaka. Algoritmi za obradu podataka analiziraju različite vrste satelitskih snimaka i generiraju informacije o parametrima kvalitete mora, stanju površine i dna u priobalnom pojasu.

Koristimo multi- i hiperspektralne snimke te snimke radara sa sintetskom antenom kako bismo precizno očitali spektralni odziv površine mora i identificirali naftne mrlje na površini, ispuste crnih tankova i slične tipove onečišćenja. Rezultat je kompleksna slika stanja morskog okoliša koja se stvara uz pomoć umjetne inteligencije (UI) gotovo u stvarnom vremenu. Unatoč visokoj automatizaciji, naš tim, koji čine stručnjaci iz područja kemije i geografije, aktivno sudjeluje u verifikaciji nalaza, što je u skladu s preporukama EU za najbolju praksu u primjeni UI.

Foto: Tematska karta razine onečišćenja priobalnog mora pod odgovornošću Parka prirode Telašćica, datuma obrade 04.02.2023.

Kako satelitska tehnologija može pomoći da pronađemo bolje rješenje za sutra?

Naš primarni fokus je na detekciji sprječavanja incidenata koji uključuju ispuštanje nafte i ostalih goriva i, ispusta crnih i sivih tankova brodova, površinsko zagađenje otpadom kao što su migracije plutajućeg otpada koji ulazi iz susjednih zemalja. Naša tehnologija je veoma korisna pri detekciji malih objekata na velikim površinama za potrebe sigurnosti teritorijalnih voda.

Otkrivanje ovih problema na vrijeme omogućuje brzu reakciju i sprječavanje širenja onečišćenja. S razvojem tehnologije, planiramo implementirati i napredne prognostičke analize temeljene na algoritmima umjetne inteligencije koje smo samostalno razvili i testirali, kako bismo omogućili još učinkovitiju prevenciju.

Marjan plastiku iz mora pretvara u zanimljive proizvode: ‘Svatko tko nosi naše naočale doprinosi zaštiti Jadrana’

‘Cilj nam je očuvanje prirodnih resursa’

Možete li nam predstaviti vaš tim?

Osnovu našeg tima čine znanstvenici, sve bivši studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu kojem su se s vremenom priključili stručnjaci iz sektora financija, strategija poslovanja, marketinga, pravnog i poreznog savjetovanja, te stručnjaci za EU fondove i intelektualno vlasništvo.

Fotografija tima (s lijeva na desno): Davor Blaženčić , Mario Špadina, Robert Šulc, Jelena Capan, Stipe Lukin, Dražen Nikolić

Tko sve koristi vaše usluge?

Trenutno nadziremo površinu mora od 1600 četvornih kilometara za potrebe naših klijenata, a naš cilj je napraviti „Digitalnog blizanca“ čitavog teritorijalnog mora Republike Hrvatske. Trenutni korisnici naših usluga, Lučke uprave i Županijske Lučke uprave, luke i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže za koje pratimo stanje mora i morskog okoliša.

Također, marine, grupacije hotela i hotelski resorti s koncesijama na plaže, te kompanije akvakulture iz privatnog sektora također koriste naše usluge kako bi dobili uvid u svoj okolišni utjecaj i donosili održive poslovne odluke. Sljedeće godine namjeravamo složiti pakete usluga za banke i osiguravajuće kuće jer prema novoj EU regulativi svi dionici lanca vrijednosti imaju obvezu praćenja i izvještavanja o okolišnom učinku.

Koji su vam planovi za dalje? Kako gledate na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo i u kojem smjeru bismo svi trebali krenuti?

Naš konačni cilj je očuvanje prirodnih resursa za sadašnje i buduće generacije. Turizam, energetika, komunalna infrastruktura, ribarstvo i akvakultura imaju ključnu ulogu u održivom upravljanju okolišem.

Svjesni smo da sve više turista i stanovništva postaje osviješteno o važnosti očuvanja okoliša pri odabiru destinacija. Ulažući u održivo upravljanje okolišem, destinacije postaju konkurentnije i privlače posjetitelje koji cijene ekološku osviještenost. Naš cilj je zamijeniti “GreenWashing” stvarnim akcijama i postići održivu budućnost za sve.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Zeleno nije samo moda!” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.