/Ilustratorica ‘E-Crvenkapice’: ‘Težim stvarati radove koji će djecu zabaviti, nasmijati i u njima buditi maštu’

Ilustratorica ‘E-Crvenkapice’: ‘Težim stvarati radove koji će djecu zabaviti, nasmijati i u njima buditi maštu’

“Moja djeca su mi ogromna inspiracija. Njihova mašta, radoznalost i spontanost su neiscrpno vrelo ideja za moje ilustracije. Često ih uključujem u kreativni proces”, rekla nam je Tea Plepelić, zagrebačka umjetnica i majka dvoje djece.

Ova slikarica i ilustratorica dio je projekta “O’Bojeni zidovi” koji provodi Kulturni klub O’Grada u suradnji s Knjižnicom grada Zagreba, knjižnicom Kustošija. Projekt donosi djela renomiranih hrvatskih ilustratora. Prva izložba, u nizu od pet, predstavlja Teine ilustracije iz slikovnice Silvije Šesto “E-Crvenkapica”, objavljene u Nakladi Semafora. Izložba je otvorena 16. veljače, a trajat će do 15. ožujka 2024. godine.

Tea je svoj umjetnički put započela je još kao djevojčica u osnovnoj školi, a školovala se na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna te na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Iza sebe ima samostalne izložbe u Hrvatskoj i kolektivne izložbe i projekte u inozemstvu. Jedno vrijeme živjela je u Berlinu gdje je držala radionice meditativnog crtanja. ”E-Crvenkapica” njezina je prva ilustrirana slikovnica koja je dobila nagradu “Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu po izboru dječjeg žirija 2022. godine.

Upitali smo je o počecima u umjetnosti, inspiraciji za umjetnička djela i temama kojih se dotiče, radu s djecom, koliko je teško umjetnicima ‘probiti se’, novim projektima i slikovnicama te planovima za budućnost.

Od kuda ljubav prema umjetnosti, posebice prema slikarstvu i ilustracijama? 

Ljubav prema umjetnosti prati me od najranijeg djetinjstva. Otkad znam za sebe crtam i slikam, a i tada me svijet ilustracija u dječjim knjigama fascinirao i davao mi nove ideje. Obitelj me u tome oduvijek podržavala i usmjeravala. Moji roditelji još uvijek čuvaju moje prve crteže i slike.

‘Nagrada mi znači neizmjerno’

Kako su nastale ilustracije za “E-Crvenkapicu”? Kako vam se sviđa sama priča i kakve su dosadašnje reakcije na ovu slikovnicu?

Ilustracije za “E-Crvenkapicu” nastale su ručno u tehnici tuš na papiru, te su kasnije skenirane i kompjuterski pripremljene za tisak. Slikovnicu sam ilustrirala u tri tona korištenjem crnog i crvenog tuša kako bi istaknuli simboliku Crvenkapice i njezine povezanosti sa crvenom bojom. Sama priča je moderna verzija klasične bajke koja se na humorističan i djeci pristupačan način bavi temom ubrzanog razvoja tehnologije i problemom današnje ovisnosti o gadgetima djece i odraslih.

Koliko vam znači priznanje za najbolju slikovnicu “Ovca u kutiji”? Je li ovo vaša prva suradnja sa Silvijom Šesto?

Nagrada “Ovca u kutiji” zaista mi znači nezmjerno puno. Ne samo da je to priznanje mojeg rada od strane profesionalnog žirija, već je potvrda da su Silvijina priča i moje ilustracije dotakle i oduševile djecu, a to mi je itekako važno. 

Što vas sve inspirira za stvaranje umjetničkih djela?

Kao ilustratorica, težim stvarati radove koji će djecu zabaviti, nasmijati i u njima buditi maštu i ostaviti im lijepe uspomene. To je i bio cilj s “E-Crvenkapicom” i nagrada mi pokazuje da sam na dobrom putu.

Ljubav prema stvaranju

Majka ste dvoje djece. Kolika su vam inspiracija vaša djeca?

Moja djeca su mi ogromna inspiracije – moje dvije male muze. Njihova mašta, radoznalost i spontanost su neiscrpno vrelo ideja za moje ilustracije. Često ih uključujem u kreativni proces i dopuštam da mi daju ideje i na taj način sudjeluju u izradi ilustracija. Pokušavam im na svom primjeru prenijeti ljubav prema stvaranju i umjetnosti, kao što je moja mama u meni potaknula tu kreativnu vatru.

Jedno vrijeme živjeli ste u Berlinu. Kakva je tamošnja likovna scena? Kako biste opisali meditativno crtanje?

Berlinska umjetnička scena je dinamična i raznolika s mnoštvom muzeja, galerija, umjetničkih i kulturnih projekata te ostalih umjetničkih prostora koji nude raznolika umjetnička događanja. Scena se događa u velikom gradu koji se neprestano mijenja. Grad privlači umjetnike iz cijelog svijeta, što doprinosi raznolikosti, ali i pristupačnosti učenju raznih umjetničkih pravaca. U usporedbi sa Zagrebom, Berlin je otvoreniji i tolerantniji, te samim time nudi više prostora za alternativne i eksperimentalne umjetničke prakse.

Meditativno crtanje je praksa koja spaja crtež s ‘mindfulnessom’. Mogli bismo reći da na kraju nije bitan crtež kao krajnji rezultat. Cilj je usredotočiti se na proces crtanja i doživjeti opuštanje i prisutnost u trenutku. To se postiže kroz korištenje jednostavnih tehnika i ponavljanje elemenata. Fokusirano je na osjećaje i percepciju, te je korisno za smanjenje stresa, poboljšanje koncentracije i kreativnosti i postizanje unutrašnjeg mira. U Berlinu smo radionice meditativnog crtanja spajali s prethodnim satovima joge te bi kasnije crtali u pijesku.

Koliko je teško umjetnicima ‘probiti se’ i doći do toga da se njihovi radovi prodaju i izlažu u muzejima? 

Proboj na umjetničkoj sceni i dolazak do izložbi i prodaje u muzejima je dugotrajan i težak proces koji zahtijeva talent, upornost i strpljenje. Umjetnici se moraju aktivno baviti promocijom svojih radova, sudjelovati na natječajima i izložbama, te graditi mrežu kontakata s galeristima, kolekcionarima i kuratorima. Važno je biti aktivan u online svijetu i koristiti društvene mreže za prezentaciju svojih radova.

Rad na novoj slikovnici

Što još imate u planu za ovu godinu? Koje su vam želje za budućnost?

Za ovu godinu planiram sudjelovati na nekoliko grupnih izložbi ako mi se pruži prilika te radim na novoj slikovnici sa Silvijom Šesto pod nazivom “Nacrtaj mi sreću”. Moja je želja da se i dalje razvijam kao umjetnica, da istražujem nove tehnike i izražajne oblike te da se povežem s publikom kroz svoje radove.

Također, oslikavam kreacije odjevnog brenda Sugarfree kreatorice Silvije Banovec, koja je ujedno i moja mama. Radim i na pripremi ilustracija za slikovnicu pod nazivom “Grga Mrga i Gospodin Patuljković” jedne nove autorice Maje Buza Romić.

Bjelovarska slikarica inspiraciju našla u svojim klincima: ‘Zadivljeni su svijetom oko sebe, iskreni i slobodni’

Što biste poručili mladima koji tek ulaze u svijet umjetnosti?

Mladima koji tek ulaze u svijet umjetnosti bih poručila da budu uporni, da slijede svoje vizije i da se ne boje eksperimentiranja. Važno je učiti od drugih umjetnika, ali i razvijati svoj individualni stil. Uspjeh ne dolazi preko noći, potrebno je puno rada i strpljenja. Budite aktivni u umjetničkoj sceni, sudjelujte na natječajima i izložbama, te budite optimistični.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva