/Vanessa Mioč: ‘Zbog ovog sam došla u Hrvatsku, na ovo me Gospodin poziva’

Vanessa Mioč: ‘Zbog ovog sam došla u Hrvatsku, na ovo me Gospodin poziva’

“Molitvena zajednica Srce Isusovo za mene je kao druga obitelj. Još u srednjoj školi postala sam njezin član i vjerujem kako je to bio ključan trenutak u mojem životu”, rekla nam je Vanessa Mioč. Ova studentica ZŠEM-a i pjevačica duhovne glazbe iza sebe ima divnu pjesmu “Vjerujem”, nastup na spektaklu ‘Progledaj srcem’ i album prvijenac koji je u pripremi i za kojeg kaže da ga već duže vrijeme sanja.

Vanessa je odrasla u Švicarskoj te se s obitelji potom preselila u Hrvatsku gdje je, kako ističe, pronašla svoj dom i mir te duhovno utočište u Molitvenoj zajednici Srce Isusovo u Zagrebu. Ljubav prema glazbi prati je još odmalena. Pohađala je Školu Husar & Tomčić i odučila se ozbiljnije posvetiti glazbi i karijeri. Osim glazbe, ističe kako joj najvažnija vjera i obitelj.

U intervjuu za Generaciju upitali smo je o novim projektima, ljubavi prema glazbi, novim pjesmama, ali i obitelji, vjeri, nastupima i planovima za dalje.

Na kojim pjesmama i projektima trenutno radiš? Planiraš li izdati prvi album?

Da! Napokon su krenule ozbiljne pripreme za album o kojem već duže vrijeme sanjam te mi srce jače kuca kad vidim da se taj trenutak sve više bliži. Radim na njemu te ga planiram izbaciti krajem godine.

Kako je nastala tvoja prva pjesma “Vjerujem”? Kakve su dosadašnje reakcije na nju?

Pjesmu “Vjerujem” napisala je Romana Bilaver te se od prvog slušanja dogodio se onaj ‘klik’ s pjesmom. Odmah sam znala da je to to – zbog ovog sam došla u Hrvatsku, na ovo me Gospodin poziva. Od tad nisam prestala pjevati i slaviti Gospodina. Reakcije su jako lijepe te mi i dalje stižu poruke i svjedočanstava vezano za tu pjesmu.

Foto: Screenshot/YouTube (spot ‘Vjerujem’)

‘Dojmovi mi se dan danas nisu slegli’

Koliko ti znači vjera i Molitvena zajednica Srce Isusovo?

Molitvena zajednica Srce Isusovo za mene je kao druga obitelj. Još u srednjoj školi postala sam član molitvene zajednice i vjerujem kako je to bio ključan trenutak u mojem životu. Smatram kako je važno na putu obraćenja biti okružen zajednicom koja čini ljude različitih života, ali istog cilja – svakim danom biti bliže Gospodinu.

Kako ti je bilo nastupiti na spektaklu ‘Progledaj srcem’ pred mnogobrojnom publikom?

Svako malo se prisjetim tog spektakla i zaključila sam da mi se dojmovi dan danas nisu slegli. Velika je to stvar za jednu malu državu poput Hrvatske te mi je izrazito drago vidjeti toliki broj srdaca koji slave Gospodina.

Čast je biti dio glazbene evangelizacije te jedva čekam nove projekte i nova obraćenja. Idući ‘Progledaj srcem’ bit će 24. i 25. svibnja 2024. te ovim putem sve od srca pozivam. Pogotovo one kojima će to biti prvi takav susret.

Završavaš fakultet. Kako to da si se odlučila baviti duhovnom glazbom i koja su ti iskustva iz Škole pjevanja Husar & Tomčić?

Škola Husar & Tomčić je jedna od mojih prvih utočišta nakon preseljenja u Hrvatsku. Tu sam se osjećala kao doma i uživala na svakom satu pjevanja. Oduvijek sam se htjela baviti glazbom te je to bio san male Vanesse koja u dječjoj sobi s četkom u ruci izvodi koncerte.

Moj prvi susret s duhovnom glazbom bio je odlaskom na Kamenita vrata. Spoj produhovljenog teksta i predivne melodije kombinacija je koju danas, nažalost, ne susrećemo često po medijima. Stoga smatram da kao pjevači duhovne glazbe imamo još puno posla i veselim se tome.

Foto: Facebook/Vanessa Mioč

‘Obitelj mi neopisivo znači’

Kako bi opisala prošlogodišnje iskustvo sudjelovanja na velikom kršćanskom festivalu u San Remu?

Da, prošle godine imala sam čast nastupiti u dobro poznatom kazalištu “Ariston” u San Remu. Na “Jubilmusic-International Music Festivalu” sam s ostalih sedam izvođača iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske i šire imala priliku slaviti Gospodina s pjesmom “Vjerujem”. Upoznala sam ozbiljne glazbenike koji su otvoreno govorili o životima prije i nakon obraćenja te su me oduševili svojim savjetima.

Jedan od njih bio je Bob Halligan, tekstopisac hitova poznatih pjevača kao što su Cher, Michael Bolton i Billy Joel. Puno su mi značile njegove riječi pohvale i podrške. Također ću pamtiti razgovor s Gatto Panceri, tekstopiscem dobro poznatog Bocellijevog hita “Vivo per lei”. Ovo je nezaboravno iskustvo koje ću svakako prenijeti na snimanje svog prvog albuma.

Koliko ti znači tvoja obitelj i povratak u Hrvatsku nakon djetinjstva provedenog u Švicarskoj? Koliko se tvoj život ovdje razlikuje od onog u Švicarskoj?

Moja obitelj mi neopisivo puno znači te vjerujem da ne bih bila tu gdje jesam bez njihove podrške i molitve. Ponosna sam jako na nju pogotovo jer znam kako nam nije bilo lako nakon selidbe iz Švicarske u Lijepu našu. Ali vrijedilo je – radosne smo te je svaka od nas pronašla svoje područje preko kojeg svjedoči Gospodina.

Naravno, Švicarska i dalje ima posebno mjesto u mome srcu. Ipak je to država u kojoj sam odrasla te u kojoj i dalje živi većina moje obitelji i prijatelja. No, u Hrvatskoj sam pronašla mir i sjedište u kojoj moj duhovni život napreduje.

Foto: Petra Tičić

Plan je završiti prvi album

Nedavno si nastupila na konferenciji “Poduzetništvo s vjerom”. Što si pjevala i što ti je značilo sudjelovanje na ovom duhovno-poslovnom događanju?

Drago mi je bilo kada su me pozvali da budem dio ovog predivnog projekta. Pjevala sam pjesme “Vjerujem”, “Imaš Oca” i “Dragi je moj”. Posebno je bilo zapjevati pjesme s kolegom Stjepanom Lachom kojeg poznajem još od dana provedenih u školi Husar&Tomčić.

Samo poduzetništvo usko je povezno s mojim fakultetskim obrazovanjem. Tijekom studija mnoge sam dane provodila pripremajući konferencije svog fakulteta u istoj dvorani u kojoj se održavala i sama CCW konferencija. Bilo mi je posebno vidjeti konferenciju u kojoj je Bog središte te sam ponosna što sam bila dio toga.

Za kraj, koji su ti planovi za dalje i što bi poručila mladima koji se tek odlučuju baviti se duhovnom glazbom?

Plan mi je ove godine, ako Bog da, završiti svoj prvi album te ga jedva čekam podijeliti s Vama. Mladima bih poručila da budu hrabri i da izdvoje vrijeme za tišinu jer u njoj se krije Gospodin pa tako i odgovori na pitanja kojih vjerujem ima puno.

Stjepan Lach je umjesto geografije za životni put odabrao glazbu: ‘Toše mi je bio najveća inspiracija’

Gospodin je svima nama dao talente kako bismo ih iskoristili i slavili Njegovo ime. Na ovaj ili onaj način. Na vama je da otkrijete koji vam najbolje leži. A ako volite pjevati – slavi, snimaj i nemoj se sramiti!

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook/Vanessa Mioč